“Nu luăm COVID – 19 de la urs, dar luăm de la unul sau altul cu care ne întâlnim pe munte”

Ultima actualizare:

Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ, consideră că permiterea drumeţiilor montane după data de 15 mai este inoportună şi susţine că va crea multe probleme. „Cred că e prea devreme pentru relaxarea măsurilor. Aș putea spune că e o situaţie hazardată, având în vedere faptul că, în principiu, neamul românesc nu ţine cont de restricţii”, apreciază salvatorul montan.

În contextul epidemiei de coronavirus, măsurile de relaxare şi trecerea de la starea de urgenţă la cea de alertă, pe 15 mai, sunt aşteptate cu nerăbdare de unii şi cu reticenţă de alţii, pentru că este posibil să nu aducă nimic bun. Încă înainte de publicarea lor, acum câteva zile, diferite voci susţineau că, în anumite condiţii, măsurile puteau fi „relaxate“ înainte de jumătatea lunii mai. Astfel, în mediul online au apărut diverse luări de poziţie şi petiţii, care au strâns zeci de mii de semnături. S-a cerut redeschiderea traseelor montane pentru drumeţii, cu respectarea unor reguli, cu argumentul că excursiile sunt benefice în aceste vremuri tulburi pentru psihic şi pentru sănătate.   

“Nu suntem corecți”

Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ şi persoana care coordonează de zeci de ani tot ce ţine de activitatea serviciului în Masivul Ceahlău, dezaprobă total acest demers privind redeschiderea trasselor montane. „Cred este că e prea devreme pentru relaxarea măsurilor, aş putea spune că e o situaţie hazardată având în vedere faptul că, în principiu, neamul românesc nu ţine cont de restricţii. Nu ar fi deloc indicat, în acest moment, ca în zonele montane să vină foarte mulţi turişti. Anul trecut, în luna mai, au fost vreo 800. Eu cred că după 15 mai o să fie o relaxare totală şi nu o să se mai respecte nici o distanţare. Practic, unii s-au relaxat deja cu mult prea devreme decât ar trebui. Nu zic să nu se reia turismul, însă noi genetic nu respectăm nimic, nu suntem corecţi“, susţine Raul Papalicef.   

Nici un caz de îmbolnăvire în zona Ceahlăului

Şeful Salvamont Neamţ conturează şi un tablou sumbru a ceea ce s-ar putea petrece. Relaxarea înseamnă că vor veni turişti în zona de munte, una în care populaţia este, în general, îmbătrânită şi vulnerabilă la îmbolnăviri, iar oamenii vor fi expuşi, în condiţiile în care, până acum, în multe localităţi din zona Masivului Ceahlău s-a auzit de COVID - 19  numai la televizor.

„Nu este nici un caz în Ceahlău, nici în Huisurez, sat în comuna Dămuc, la poalele muntelui, şi nici în alte zone. Au fost zone turistice închise, casele sunt la depărtare una de cealaltă, destul de răsfirate, şi iată că nu este nici un caz de îmbolnăvire“, spune şeful salvamontiștilor.

“COVID – 19 va spune: <<S-a băgat marfă nouă>>”

Raul Papalicef e îngrijorat: „După data de 15 mai vor veni turiştii, vor veni în valuri şi va fi periculos. La acest moment, situaţia în ţară nu este nici pe departe spre bine, sîntem pe un platou şi depinde de noi dacă în viitor curba va fi ascendentă sau în scădere. Ştiţi ce se va întîmpla pe 15 mai? COVID - 19 spune acum: «Pe 15 se bagă marfă nouă», asta va fi“. Omul obișnuit cu frumusețea și cu vitregiile muntelui anticipează scenariul: turişti care vin cu maşina până la baza Masivului Ceahlău, apoi urcă, dar înainte de asta  nu vin de acasă, ci au fost la supermarket, la benzinării sau în pieţe. „Repet, populaţia din zona montană este îmbătrânită, cu comorbidităţi, vulnerabilă. Nu luăm coronavirus de la urs, dar luăm de la unul - altul cu care ne întâlnim pe munte. Eu punctez, nu suntem încă în zona în care să se permită relaxarea, în condiţiile în care nu se fac testări în masă, ca să nu mai spun că suntem la graniţă cu Suceava, care are cele mai multe cazuri de îmbolnăviri din ţară. S-a gestionat bine situaţia până acum şi acum se relaxează. Sper din suflet să nu am dreptate şi nici cei care spun că data de 15 mai e periculoasă“, mai afirmă salvatorul montan. 

El consideră că unităţile hoteliere şi pensiunile nu sunt încă pregătite să respecte anumite reguli de distanţare. La unele, intrarea la recepţie are câţiva metri pătraţi, iar contactul nu poate fi evitat. 

Citește mai mult pe adevarul.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
nicolae moromete desen florian marina
image
image
image
image
image
image
image png
banner pensii png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net