Noul Cod Rutier, amânat de Guvern. Ce li pregăteşte şoferilor

Ultima actualizare:

Treci pe roşu

Noua lege: Conform acestei forme a proiectului, nerespectarea semnificaţiei culorii roşii a semaforului va fi sancţionată gradual, în funcţie de gravitatea consecinţelor, începând cu suspendarea carnetului pentru 60 de zile şi de la 6 la 8 puncte amendă.

Cum este acum: În prezent, dacă treci pe culoarea roşie a semaforului fără a produce vreun accident rutier, ţi se suspendă permisul o lună de zile şi primeşti 4 sau 5 puncte -amendă. dacă treci pe roşu şi produci un accident, te alegi cu permisul suspendat două luni şi primeşti între 6-8 puncte amendă.

Dacă mergi pe contrasens

Noua lege: Circulaţia pe sens opus este încadrată în clasa a V-a de sancţiuni. Dacă eşti prins că circuli pe contrasens, rişti între 21 şi 50 de puncte de amendă şi rămâi fără permis 180 de zile. Acum este acum: dacă eşti prins că circuli pe contarsens, în perzent primeşti între 6 şi 8 puncte amendă şi rămâi fără permis 60 de zile.

Nu porţi centura de siguranţă

Noua lege: Se va majora şi sancţiunea pentru nepurtarea centurii de siguranţă şi a căştii de protecţie: Astfel, vei fi sancţionat cu 9 până la 20 de puncte amendă.

Cum este acum: Pentru nepurtarea centurii de siguranţă şi a căştii de protecţie legea actuală prevede o sancţionare cu 2-3 puncte amendă.

Nu opreşti la calea ferată

Noua lege: dacă nu opreşti la trecere de nivel cu calea ferată, rişti între 21 şi 50 de puncte amendă şi ţi se poate suspenda permisul de conducere pentru o perioadă de 180 de zile.

Cum este acum: În prezent, dacă nu respect regulile privind trecerea la nivel cu calea ferată cân barierele sau semibarierele sunt coborâte sau în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roşii şi/sau sonore sunt în funcţiune, şoferii sunt sancţionaţi de către poliţişti cu reţinerea permisului de conducere pe trei luni şi pot primi între 9-20 puncte de amendă.

Conduci băut

Noua lege: În cazul în care un şofer este prins băut la volan iar fapta nu constituie infracţiune, riscă să rămână fără permis 180 de zile şi primeşte între 21 şi 50 de puncte amendă.

Cum este acum: Legea actuală prevede o sancţiune între 9 şi 20 de puncte amendă şi 90 de zile permisul suspendat.

Vorbeşti la telefon

Noua lege: Şoferii care vorbesc la telefon în timp ce sunt la volan, vor primi 3 puncte amendă.

Cum este acum: În cazul în care poliţistul rutier te opreşte pe dreapta pentru că vorbeai la telefon în timp ce conduceai, vei primi 2 puncte de amendă.

În ce situaţii ţi se suspendă carnetul pentru un an?

În forma revizuită a proiectului au mai fost prevăzute între 51 şi 200 de puncte amendă, plus suspendarea carnetului pentru un an, în cazul accidentelor rutiere soldate numai cu pagube materiale după:

1. Neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roşii şi/sau sonore sunt în funcţiune, precum şi nerespectarea semnificaţiei indicatoarelor Trecere la nivel cu o cale ferată simplă, fără bariere, Trecere la nivel cu o cale ferată dublă, fără bariere însoţite de indicatorul oprire, instalate la trecerea la nivel cu o cale ferată se sancţionează cu suspendarea permisului timp de un an de zile şi între 51-200 puncte amendă.

2. Conducerea unui autovehicul pe una din căile autostrăzii, în sens opus celui în care se desfăşoară în mod normal circulaţia;

3. Depăşirea de către conducătorul de autovehicul cu mai mult de 60 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv şi pentru categoria din care face parte autovehiculul condus;

4. Conducerea unui autovehicul sau tramvai de către o persoană aflată sub influenţa băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracţiune.

În ce situaţii se suspendă carnetul pentru doi ani?

Unul dintre articolele din forma revizuită a proiectului de OUG prevede că suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule se dispune pentru o perioadă de doi ani în cazul accidentului de circulaţie din care a rezultat vătămarea corporală sau decesul unei persoane dacă norma de circulaţie încălcată este conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice, conducerea unui autovehicul pe una din căile autostrăzii în sens opus celui în care se desfăşoară în mod normal circulaţia, depăşirea cu mai mult de 60 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv şi pentru categoria din care face parte autovehiculul condus.

De asemenea, şoferul rămâne fără carnet 2 ani dacă nu respect regulile privind trecerea la nivel cu calea ferată, atunci când instanţa de judecată sau, după caz, procurorul a dispus neînceperea urmăririi penale, scoaterea de sub urmărire penală, încetarea urmăririi penale, achitarea, ori încetarea procesului penal, pentru una din următoarele situaţii: lipseşte plângerea prealabilă a persoanei vătămate, autorizarea sau sesizarea organului competent ori altă condiţie prevăzută de lege necesară pentru punerea în mişcare a acţiunii penale, a fost retrasă plîngerea prealabilă, părţile s-au împăcat ori a fost înlocuită răspunderea penală.

Amenzile pentru viteză prevăzute în noul Cod Rutier sunt:

* depăşirea vitezei între 11 şi 20 km/h - amendă 160 lei, faţă de 160 - 240 lei acum* depăşirea vitezei între 21 si 30 km/h - amendă între 160 şi 240 lei, faţă de 320 - 400 lei în prezent* depăşirea vitezei între 31 si 40 km/h - amendă între 320 şi 400 lei + suspendarea permisului pe 30 de zile, faţă de 460 - 640 lei în prezent* depăşirea vitezei între 41 si 50 km/h - amendă între 480 şi 640 lei + suspendare permisului 60 de zile, faţă de 720 - 1.600 lei în prezent + suspendarea permisului 30 de zile* depăşirea vitezei între 51 si 60 km/h - amendă între 720 şi 1.600 lei + suspendarea permisului 90 de zile, faţă de peste 1.680 lei + suspendarea permisului 60 de zile* depăşirea cu peste 60 km/h - amendă între 1.680 lei şi maximum 4.000 lei + suspendarea permisului 180 de zile, faţă de maximum 8.000 lei + suspendarea permisului maximum 90 de zile.

Tu ce părere ai despre sancţiunile propuse? Scrie-ne la adresa de mail codrutier@click.ro

image
image
image
image
image
image
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
litoral 1 mai jpeg
cafeneaua veche bucuresti jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net