Declaratia 600 - cine depune, termen, formular online

Ultima actualizare:

    Declaratia 600. Declaratia unica a lui Eugen Teodorovici
Declaratia 600. Declaratia unica a lui Eugen Teodorovici

Guvernul s-a ținut de cuvânt și a venit cu o nouă variantă a declarației 600, care a scandalizat sute de mii de români la sfârșitul anului trecut. Conform premierului Viorica Dăncilă, un draft al modului în care vor fi stabilite și plătite contribuțiile sociale pentru veniturile extrasalariale a fost scos în dezbatere publică, joi, pe site-ul Ministerului de Finanțe.

Viorica Dăncilă a declarat azi că ministrul Eugen Teodorovici are termen până la 15 aprilie să vină cu o variantă finală a formularului buclucaș. Până atunci, un model de declarației și modul de aplicare au fost postate pe site-ul ministerului pentru a fi discutate de toți cei interesați. La scurt timp de la anunț, site-ul ministerului a căzut.

Cine depune declaratia 600 la ANAF

Conform premierului, noul formular, care va fi obligatoriu pentru românii care obțin venituri din alte surse decât cele salariale (activități independente, dividende, chirii, arendă), va veni cu modificări importante:

Contribuabilii vor depune o singură declarație, „în loc de șapte”.

Încadrarea ca plătitor de CAS și CASS se va face în funcție de venitul estimat pentru anul curent, indiferent care a fost venitul realizat în anul precedent.

Termen de depunere pentru declaratia 600

Plățile pentru impozitul pe venit, CAS și CASS se fac la venitul estimat pentru anul curent și nu la venitul realizat în anul precedent.

Va fi un singur termen de plată: 31 martie a anului următor celui în care se realizează veniturile.

Va fi eliminată obligația de a efectua termene anticipate, „ceea ce conduce la eliminarea dobânzilor și penalităților”. Totuși, contribuabilul va putea alege să facă plăți și în cursul anului.

Declarația 600 online

Contribuabilii vor primi bonificație în cazul efectuării de plăți înainte de termenul-limită de plată.

Guvernul va încuraja depunerea Declarației 600 prin Spațiul Privat Virtual al ANAF. „Pentru acest lucru se acordă chiar o bonificație”, a declarat premierul Viorica Dăncilă.

Calitatea de asigurat se va dobândi de la data depunerii declarației unice și nu de la data efectuării plății, așa cum este în prezent.

Persoanele fără venituri sau cu venituri mici vor fi asigurate în sistemul public de sănătate timp de 12 luni dacă vor plăti CASS la nivelul a 6 salarii minime brute (6 x 1.900 lei), față de nivelul a 12 salarii minime brute, cât este în prezent.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
sofer pexels jpg
napoleon foto profimedia
cafea boabe premium edream jpg
Taxe impozite calculator FOTO Shutterstock
Cuplu de romani spania Captura Antena 3 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net