Noaptea tratează, ziua dansează

6_2-doctor2-3col.jpg

Când renunţă la halat şi la stetoscop, medicul se transformă în dansatorul Zorba grecul
Foto: Petrică Sima

Are 31 de ani şi este specialist în medicină de urgenţă, aşa că-şi petrece mai multe nopţi în camera de gardă decât acasă. Ca să se deconecteze după lupta pentru salvarea vieţilor, şi-a dezvoltat o mare pasiune: dansul grecesc. Medicul Stefanel Gavrizi a devenit atât de bun, încât de trei ani este şi instructor de dans.

Muzica şi dansul îi dau energie ca să reziste la spital! Bunica lui s-a născut în zona Macedoniei, aşa că Stefanel Gavrizi a încercat pentru prima dată mişcările dansului grecesc la 16 ani.

Zoom
Un optimist: doctorul Stefanel Gavrizi, specialist în medicina de urgenţă

A fost dorinţa mamei ca ambii săi fii să înveţe limba greacă, spre bucuria bunicii. Astfel, fraţii Gavrizi, Stefanel şi Cristian, au învăţat nu doar limba, ci şi dansurile tradiţionale ale grecilor. După 12 ani în care au deprins dansurile strămoşilor, cei doi fraţi au luat decizia de a-şi forma propria trupă. Aşa au luat fiinţă Ansamblul şi Şcoala de dans grecesc Astras.

«Uit de supărări, uit de toate»

De la dansuri a învăţat că nu trebuie să stea cu capul în pământ, lecţie care i-a folosit lui Stefanel Gavrizi şi când a susţinut examenele pentru a deveni medic specialist în medicina de urgenţă, şi când se confruntă cu cazuri grave. Chiar în prima sa zi de rezidenţiat, la prima gardă, în Unitatea de Primiri Urgenţe de la Spitalul Judeţean Constanţa, Stefanel Gavrizi a avut un caz grav. “Ştiam că asta înseamnă medicina de urgenţă, dar nu mă aşteptam să am din prima zi contact cu moartea“, îşi aminteşte el. Ca medic la urgenţe, s-a confruntat cu sute de cazuri grave. Cel mai greu îi este când vine vorba de tineri: „Adolescenţii se pot duce repede, dar pot să aibă şi reveniri spectaculoase. Trăirile sunt mai intense. Fac tot ceea ce trebuie, dar nu pot să nu mă gândesc la visele care se frâng uneori pe patul acela de spital“. 
Ca să nu-l copleşească numărul mare de cazuri grave cu care se confruntă zilnic, medicul se refugiază în pasiunea sa. „Când dansez, mă rup de tot ceea ce este în jurul meu. Uit de supărări, de oboseală, de toate. Am avut spectacole imediat după o noapte de gardă, dar, cum începea muzica, mă transformam“, mărturiseşte medicul. 

Click spune

De trei ani, Stefanel Gavrizi este şi instructor de dans. Pe lângă medicina de urgenţă şi Ansamblul Astras, activităţi care îi ocupă mai tot timpul, doctorul este şi profesor. De câţiva ani, el le predă cursuri de anatomie celor care doresc să devină asistenţi medicali.

loading...
Loading...