Nepotul Regelui Ferdinand a adus la ruină Conacul de la Poieni

5-actu-1-2col.jpg

Dominic von Habsburg Lothringen are 82 de ani şi, în mai 2006, a primit Castelul Bran

Fiul Principesei Ileana a României şi al arhiducelui de Habsburg este trimis în judecată de către procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi într-un dosar de distrugere. Potrivit anchetatorilor, Dominic Lothringen de Habsburg nu a avut grijă de conacul din Poieni, care i-a fost retrocedat.

Conacul din localitatea ieşeană Poieni, comuna Schitu Duca, a fost retrocedat în 2008 urmaşilor Principesei Ileana a României şi a Arhiducelui de Habsburg, respectiv lui Dominic von Habsburg Lothringen, arhiducesei Maria Magdalena von Holzhausen şi arhiducesei Elisabeth Sandhofer. Toţi trei locuiau atunci în străinătate şi au devenit cunoscuţi în România după ce în 2006 statul român le-a restituit celebrul Castel Bran. 

În cei 11 ani de când le-a fost restituită proprietatea de la Poieni, urmaşii Regelui Ferdinand I nu au cheltuit nici măcar un leu pentru conservarea şi menţinerea în bună funcţiune a clădirilor. Şi asta, deşi în momentul predării clădirilor de pe moşia de la Poieni, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Iaşi (DJC) le-a atras atenţia în legătură cu îndatoririle pe care le au, prevăzute în Legea Monumentelor Istorice. 

5-actu-3-3col.jpg

De la an la an, clădirile conacului de la Poeni s-au degradat, pereţii au căzut, cărămizile au fost furate

Ce a urmat după retrocedare este de neimaginat, scrie adevarul.ro. S-au spart pereţii, s-a distrus gardul, au fost tăiaţi copacii din curte, a dispărut până şi acoperişul clădirii. În urmă cu câţiva ani, a avut loc şi un accident terminat tragic, un localnic venit la furat de cărămizi murind strivit de un perete care a căzut peste el. Ani de zile, nimeni nu a plătit nici o taxă pentru teren şi clădiri. Proprietarii au vrut să vândă domeniul, în 2013, pentru suma de 220.000 de euro, mult prea mare pentru ceea ce mai rămăsese din clădire. Nu au găsit cumpărători. Şi totul a fost lăsat pradă hoţilor şi buruienilor!

Loading...