Nelu Tătaru: „Ne-am înscris în sistemul european pentru vaccinul anti-COVID”

coronavirus-vaccin.jpg

doza de vaccin pentru covid-19
Vaccinul împotriva Covid-19 se află în fazele finale 2/3 ale studiului clinic
foto: Shutterstock

Ministrul sănătății Nelu Tătaru a declarat că, în urma discuțiilor purtate în ultima perioadă, România a fost inclusă în sistemul european pentru vaccinul împotriva coronavirusului.

„Astăzi ne-am înscris, am avut discuțiile, mâine (n.r. miercuri, 17 iunie) vom avea discuțiile și cu reprezentantul pentru Europa de Est al firmei care face acest vaccin. După cum știți, noi am făcut și o donație în acest sens acum o lună de zile, la nivelul comunității europene, suntem acolo unde există orice demers științific pentru această pandemie”, a decarat Nelu Tătaru pentru Digi 24.

Întrebat despre stadiul unui eventual vaccin anti-COVID la Cantacuzino, ministrul a spus că la Cantacuzino este vorba de studii. „Nu putem vorbi în cadrul unui vaccin, n-avem un virus stabilizat, n-avem o recoltare și... se studiază. Noi urmărim tot ce înseamnă nivel mondial unde avem o fază mai înaintată a acestui  vaccin. Vrem să fim acolo, vrem să avem și noi prioritate și vrem să avem acces la tot tratamentul care concură la vindecarea infecției COVID”, a punctat ministrul sănătății.

Țări precum Franţa, Germania şi Italia au încheiat deja cu compania Astrazeneca un contract pentru furnizarea a 400 de milioane de doze de vaccin împotriva coronavirusului. De asemenea, premierul bulgar Boiko Borisov i-a cerut ministrului sănătăţii să facă demersurile necesare pentru ca și Bulgaria să se alăture unei eventuale iniţiative europene privind obţinerea unui vaccin, a informat Mediafax.
 

Loading...