Ne lovește din nou viscolul. Vântul va sufla cu peste 45 km/h

Ultima actualizare:

    În acest weekend, se întoarce iarna, cu lapoviță, ninsoare și vânt puternic
În acest weekend, se întoarce iarna, cu lapoviță, ninsoare și vânt puternic

Din senin, ne-am trezit cu un viscol puternic. A durat doar trei zile, dar au fost afectate localități din 18 județe și zeci de mii de persoane au stat fără curent electric. Elevii de la 36 de școli din cinci județe au rămas acasă.

A fost vreme de primăvară la începutul acestui an, dar ne-a lovit în plin un viscol cumplit, cu oameni rămași înzăpeziți, mașini răsturnate în șanț și localități fără curent electric.

Părea că am scăpat de ce este mai rău, dar meteorologii ANM spun că vom avea un weekend cu fenomene extreme, de iarnă: frig, vânt în rafale și precipitații mixte, inclusiv în București.

Statistic, în România, au loc 2 -3 valuri de viscole în luna ianuarie, iar în februarie la fel. ”Astfel de manifestări de vreme severă, cum ar fi viscolul și perioade de ger cu temperaturi minime de minus 15, minus 35 de grade, se pot înregistra nu numai în depresiunile din estul Transilvaniei, Toplița, Miercurea Ciuc, Joseni, Întorsura Buzăului, ci și în regiunile extra-carpatice. În România sunt 2 -3 episoade cu fenomene extreme în luna ianuarie și 2 -3 în luna februarie”, ne-a explicat Elena Mateescu, directorul general ANM.

Dacă vineri (19 ianuarie) a fost soare și temperaturi de până la 10 grade (la Pitești), sâmbătă și duminică, vremea se schimbă din nou, iar de luni vine gerul. Temperaturile nu vor depăși 2 – 4 grade la prânz și vor fi precipitații mixte, sub formă de ploi, lapoviță și ninsoare, în sudul țării, la malul mării și în Delta Dunării.

Luni, temperaturile se vor apropia de zero grade la prânz și ca ninge slab în sud-estul țării, inclusiv în Capitală.

De la o zi la alta, temperaturile vor fi tot mai mici, astfel că miercuri va fi ger în centrul și estul țării (minus 14 grade la Sibiu și Iași), iar în Capitală sunt prognozate minus 8 grade.

În plus, vântul va sufla în coninuare cu putere. ”Sâmbătă, la munte, pe creste, vântul va avea peste 70 km/h, iar în sud și sud-est, peste 45 km/h. Duminică noapte, în sud-est se vor atinge viteze de 55 -60 km/h”, ne-a precizat Mirela Polifronie, meteorolog ANM.

image
image
image
image
image
image
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
image
actualitate.net
image
actualitate.net