Ne-aţi scumpit cartofii şi fasolea în Postul Paştelui!

Ultima actualizare:
Rodica Brat  a lăsat la piaţă  50 de lei (Fotografii: Sever Gheorghe)
Rodica Brat a lăsat la piaţă 50 de lei (Fotografii: Sever Gheorghe)

E vai de capul nostru! Salariile au fost îngheţate, în schimb, mâncarea e tot mai scumpă. Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că preţul la fructe şi legume a crescut simţitor de la începutul anului. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în cazul ţigărilor şi al utilităţilor.

Un nou val de scumpiri a venit peste noi. În timp ce salariu minim este de 750 de lei pe lună, iar cel mediu ajunge la 1.500 de lei, preţurile cresc necontrolat, de la o lună la alta. Ultima statistică dată publicităţii, ieri, de INS arată că în luna martie am trăit mult mai greu ca în decembrie 2012.

Asta pentru că produsele alimentare de bază pentru români s-au scumpit. Şi vorbim aici despre cartofi al căror preţ a fost umflat cu 13%, dar şi despre alte legume scumpite în medie cu 11,6%.

Vasilică Zrone vinde kilogramul de fasole cu 10 lei


    Rodica Brat  a lăsat la piaţă  50 de lei (Fotografii: Sever Gheorghe)
Rodica Brat a lăsat la piaţă 50 de lei (Fotografii: Sever Gheorghe)

Fasolea o găsim pe tarabă majorată cu 6,8%, iar fructele cu 5,9%. Astfel, un kilogram de cartofi se vinde în pieţele bucureştene cu 2,5- 3 lei, fasolea cu 10 lei/kg, ceapa uscată cu 3 lei/kg, spanacul se vinde cu 5 lei kg, urzicile tot cu 5 lei, iar salata verde cu 2,5 lei bucata. Mai ieftine sunt verdeţurile, loboda, leurda, ridichile şi ceapa verde, care se dau la tarabe cu 1 leu bucata.

Fructele sunt şi ele destul scumpe. Banalele mere româneşti le găsiţi la 3-4 lei/kg. Asta se întâmplă în toiul postului Paştelui, când, pentru mulţi români, acestea sunt principalele alimente pe care le consumă.

Pieţarii se plâng că nu au vânzare şi că aruncă marfa la tomberon. "Vând 50 de kilograme de cartofi pe zi, iar înainte dădeam cu sacii.

E greu, oamenii sunt săraci, dar nici noi nu putem să dăm marfa pe nimic. Ne costă mult taraba şi utilităţile din piaţă", spune Ioana, care vinde în piaţa Colentina, din Capitală. Scumpirile nu se opresc, însă, la legume şi fructe. Mai mulţi bani dăm şi pe utilităţi! Costul la energie a fost majorat cu 10,3%, la gaze cu 6% şi la ţigări cu 4%.

Rodica Popa, 57 de ani: «Fructe nu am mai mâncat de mult că nu-mi permit, iar legumele au devenit un lux. Am o pensie de 450 de lei. E greu.»

simeon stalpnicul png

Damian Constantinescu, 44 de ani, constructor: «Nu ştim ce să mai mâncăm. Am ajuns în pragul sărăciei. Scumpesc tot, dar de unde bani?»

simeon stalpnicul png

simeon stalpnicul png

Florenţa Blăgoi, 53 de ani, proiectant: «Au scumpit mâncarea, dar salariile au rămas la fel. Nu am mai primit o mărire de acum trei ani. Nu ştiu cum o să ne mai descurcăm»

Click! Spune

Agenda scumpirilor nu se opreşte aici. Deja s-a anunţat că de la 1 iulie vom plăti la factura la curent cu 8% în plus, iar de la 1 octombrie gazele se vor majora cu 3%.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
teren de fotbal jpg
image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net