EXCLUSIV N-ai mai văzut-o de 11 ani! Ce schimbată este acum Mona Muscă

Ultima actualizare:

    Așa arăta Mona Muscă în 2006, atunci când a fost obligată să iasă din politică
Așa arăta Mona Muscă în 2006, atunci când a fost obligată să iasă din politică

Mona Muscă este complet schimbată. Are 68 de ani și dacă o vezi pe stradă ai impresia că este o simplă pensionară. Și este normal să fie așa! N-ai mai văzut-o de 11 ani, de când a decis să iasă din viața politică.

A fost un membru marcat al PNL și a ocupat mai multe funcții importante de-a lungul celor 11 ani cât a fost pe scena politică din România. A fost deputat, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, dar și ministru al Culturii.

Se bucura de încrederea românilor

Devenise o figură emblematică, astfel că românii își puseseră toată încrederea în ea. Mereu cu zâmbetul pe buze, a ajuns la sufletele noastre.

Într-un sondaj realizat în 2005, Mona Muscă și Traian Băsescu împărțeau locul întâi în preferințele românilor, deputatul liberal bucurându-se de o foarte bună încredere din partea a 47% dintre respondenți.

În 2006 a fost dată afară din PNL

La doar un an distanță, a venit și decăderea. Pe 8 august 2006, Lavinia Șandru a declarat public că Mona Muscă a colaborat cu Securitatea și că dosarul ei a ajuns pe masa CNSAS.

Biroul Permanent Central al PNL a decis pe 14 august 2006, fără să aștepte verdictul CNSAS, să-i retragă sprijinul politic și, o lună mai târziu, pe 2 septembrie, a fost dată afară din partid.

Inițial, ea a susținut că nu a făcut ”nici măcar o secundă” poliție politică, pentru ca apoi să recunoască faptul că, în 1977, la Timișoara, a semnat, ca profesor, un angajament cu Securitatea, care viza oferirea de informații necesare siguranței studenților străini.

Băsescu, vinovat pentru soarta deputatului?

”N-am ezitat să semnez un angajament cu Securitatea, strict pe aceasta problemă, adică siguranța studenților străini și a statului român în raport cu ei.

Acest lucru mi s-a părut normal, pentru că atunci orice persoană din România era obligată să dea informații despre cetățenii străini. Era o obligație a tuturor”, explica Mona Muscă, care ar fi semnat două note informative cu numele de cod ”Dana”.

Unii spun că Traian Băsescu a stat în spatele scoaterii de pe scena politică a femeii, care devenea din ce în ce mai populară.

Cu ce s-a ocupat de-a lungul timpului

Fără să facă scandal, Muscă a plecat elegant și s-a ocupat de lucruri obișnuite. S-a restras departe de București, într-o căsuță din Caraș-Severin și a putut fi văzută de-a lungul timpului rar la anumite evenimente culturale: lansări de film sau carte.

În rest, a activat în zona relațiilor publice. În 2011, a fost consilier profesional pentru persoanele care provin din mediul rural, în 2013, a apărut la un eveniment monden desfășurat în Capitală, în iulie 2014 a ținut cursuri de drept civil pentru homosexuali, în 2015 a apărut în echipa de proiect, ca membru în Consiliul Consultativ și specialist în relații pubice, la Centrul de Analiză și Dezvoltare Instituțională ”Eleutehria”.

La sfârșitul anului trecut, a fost văzută la evenimentul de lansare a volumului „Dragă, mă duc la Charlie”, la Editura All. A fost ultima apariție publică.

Așa arată acum fostul deputat liberal, surprins la lansarea volumului „Dragă, mă duc la Charlie”
Așa arată acum fostul deputat liberal, surprins la lansarea volumului „Dragă, mă duc la Charlie”

”Mona Muscă duce o viață retrasă undeva, departe de București. N-am mai văzut-o de ani zile și mi-e dor de ea. Lipsa ei în spațiul public se simte. Era un personaj luminos al vieții noastre politice, cum puține mai sunt azi. M-am mirat că liberalii nu au implorat-o să revină în partid, în preajma alegerilor. Dacă ar fi revenit, poate că PNL nu suferea eșecul electoral care a dezamăgit la sfârșitul anului trecut atât de multă lume”, a declarat istoricul literar Alex Ștefănescu.

Are grijă de soțul ei

Pe lângă angajamentele pe care le are la diferite instituții, Mona Muscă are grijă de soțul ei în vârstă de 85 de ani și pleacă din când în când în SUA ca să-și vadă fiica și pe cei doi nepoți.

Fata ei a făcut studiile în America, după care s-a stabilit în țara tuturor posibilităților. 

image
image
image
image
image
image
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
image
actualitate.net
image
actualitate.net