Cum le-a îmbogăţit Vadim Tudor pe fetele lui după moarte

Ultima actualizare:
Foto: Roberto Sălceanu
Foto: Roberto Sălceanu

Obiectele de artă și suvenirurile lui Corneliu Vadim Tudor, reunite în „Colecția unui român”, s-au vândut marți seară, 24 noiembrie, la licitație pentru suma totală de 62.335 de euro. Zeci de exponate au suscitat un interes neașteptat, în timp ce alte câteva zeci au rămas nevândute. Licitația a fost organizată la cererea familiei, care a întâmpinat mai multe dificultăți financiare după moartea tribunului. Fetele lui Vadim, Lidia (25 de ani) şi Eugenia (20 de ani), nu au muncit niciodată, pentru că tatăl lor le-a ţinut ca pe nişte păpuşi, după cum chiar ele au povestit.

În sala Le Diplomate a hotelului Athenee Palace Hilton se aflau, la ora începerii licitației, circa o sută de persoane. Alți câțiva colecționari de artă veche erau în stand-by la telefoane, ori pe Internet. Nu mai puțin de 314 piese rare sau unice, aflate în colecția privată a lui Corneliu Vadim Tudor, își așteptau cumpărătorii, după regula deja știută – „cine dă mai mult”. Maestrul de ceremonii Adina Matei, cea care conduce licitația, ne anunță că va fi o seară lungă, și că depinde doar de colecționari când va fi lăsată cortina. Licitația începe sec, cu vânzarea la foc automat a două articole de suflet ale deținătorului: piesa decorativă de birou reprezentându-l pe Avram Iancu (125 de euro) și fotografia Papei Ioan Paul al doilea, alături de patriarhul Teoctist și Corneliu Vadim Tudor (200 de euro). Spiritele se încing atunci când se trece la licitarea icoanei cu ferecătură de argint, care îi înfățișează pe Sfântul Mare Mucenic Ioan Răzbunătorul și pe Sfânta Muceniță Varvara, care a aparținut cândva mareșalului Ion Antonescu. Cunoscătorii intuiesc valoarea acestui exponat, motiv pentru care se bat ca la Rovine pentru a-l achiziționa. De la prețul de pornire de 600 de euro se ajunge la 2.000 de euro. Bang! „Dont forget to pay the lady!”. Licitația acum începe!

S-a licitat inclusiv prin telefon, dar și online (foto: Roberto Sălceanu)
S-a licitat inclusiv prin telefon, dar și online (foto: Roberto Sălceanu)

Jurnal de călătorie de 5.000 de euro

Nu toate exponatele sunt de interes pentru licitatori. În schimb, o serie de piese cu trecut istoric dovedit se vând la prețuri amețitoare. Fetele și soția lui Vadim merită felicitate că au inclus pe lista obiectelor scoase la mezat un ceas de trăsură din secolul XIX, care i-a aparținut lui Mihail Kogălniceanu. Lotul s-a vândut cu 1.600 de euro, deși a pornit de la 900 de euro. Mai spectaculoasă a fost adjudecarea icoanei „Maica Domnului Îndurerată”, de la sfârșitul secolului XVIII, care a decorat biroul de lucru al lui Vadim. S-a vândut cu 800 de euro, de la un preț de pornire de 250 de euro. Piesa de mare valoare „Manuscrisul lui Badea Vasile, continuatorul lui Badea Cârțan”, exponat unic, s-a vândut contra sumei de 5.000 de euro (prețul de pornire). Nimeni nu s-a încumetat să meargă mai sus de primul preț nici în cazul „Semnăturilor olografe ale lui Napoleon Bonaparte”, dar chiar și așa suma de 7.000 de euro spune totul despre valoarea lotului scos la licitație. Stiloul de aur și baga (material extras din carapacea de broască ţestoasă), cu care Vadim semna actele importante, la ceremoii, nu s-a vândut la licitație. Cei care vor să cumpere această piesă, pot face o ofertă în termen de 14 zile de la licitație, însă vor plăti mai mult pentru ea.

Jurnalul de călătorie al lui Badea Vasile, urmașul lui Badea Cârțan, vândut cu 5.000 de euro (foto: Roberto Sălceanu)
Jurnalul de călătorie al lui Badea Vasile, urmașul lui Badea Cârțan, vândut cu 5.000 de euro (foto: Roberto Sălceanu)

Cărțile lui Vadim, extrem de căutate

Mare succes au avut cărțile vechi deținute de Corneliu Vadim Tudor. Unele dintre ele au înregistrat chiar și recorduri de vânzare, având în vedere prețul de pornire mic la care au fost scoase la mezat. „Geografia modernă a Daciei ca studiu preliminar la Istoria românilor din Dacia” (1862), de August Treboniu Laurian s-a vândut cu 800 de euro, deși se plecase de la 35 de euro. „Istoria romană de Dion Cassius”, publicată la Paris în 1850, s-a dat cu 350 de euro (pornire 40 de euro), iar „Istoria românilor din Dacia Traiana” (1893), de Alexandru Xenopol, a ajuns la un colecționar pentru suma de 900 de euro (de la 220 de euro). „Cazania lui Varlaam, Evanghelia învățătoare Dealu” (1644) – 1.800 de euro (de la 450 de euro); „Evangheliar”, tipărit la Neamț în 1858 – 1.200 de euro (de la 200 de euro); „Generalul Antonescu către țară”, colegat de texte ale îndemnurilor între 6 septembrie 1940 și 22 iunie 1941 – 900 de euro (de la 50 de euro).

Fotografii istorice la preț de lux

Foarte căutate au fost fotografiile vechi, în care apar figuri celebre din istoria României sau a lumii. Un exemplu este „Fotografia Reginei Maria”, cu dedicație și semnătura olografă, care s-a vândut cu 600 de euro (de la 200 de euro). O vedere din Delta Dunării, transmisă lui Barbu Delavrancea de viitoarea Regină Maria, s-a dat tot pentru 600 de euro (de la 175 de euro).


    Foto: Roberto Sălceanu
Foto: Roberto Sălceanu

„Arhivele Naționale” au revendicat câteva loturi

În debutul licitației, cei prezenți în sală au aflat că o serie de piese au fost retrase de la vânzare ca urmare a solicitării venite din partea reprezentanților „Arhivelor Naționale”. Conform legii, „Arhivele Naționale” își rezervă dreptul de a achiziționa orice document, înscris sau publicație cu valoare istorică, incluse în Patrimoniul Arhivistic Național, înainte de a fi scos la licitație. Vânzarea documentelor incluse în Patrimoniul Arhivistic Național, aflate în colecții private, se poate face doar după renunțarea Arhivelor la dreptul de preemțiune sau după expirarea termenului de 30 de zile de la data comunicării.

Evenimentul a fost organizat de Casa de licitații Artmark. Fiecare persoană care a licitat marți seară va plăti un comision de 18,5% din valoarea fiecărui obiect cumpărat. Condiția este ca cei care au participat la eveniment să achite piesele licitate în termen de 24 de ore, altfel comisionul crește la 20%. Femilia lui Vadim a strâns până acum 62.335 de euro din vânzarea a circa 65% din exponate. Pentru cele care au rămas nevândute se pot face oferte după licitație. Toate bunurile aveau un preț cumulat de pornire de aproximativ 60.000 de euro.


    S-a licitat inclusiv prin telefon, dar și online (foto: Roberto Sălceanu)
S-a licitat inclusiv prin telefon, dar și online (foto: Roberto Sălceanu)

Corneliu Vadim Tudor (65 de ani) a murit la 14 septembrie, la Spitalul Militar. Politicianul suferea de edem pulmonar acut, iar la câteva ore de la internare a făcut infarct și a decedat.

Mai multe personalități s-au oferit să ajute familia lui Vadim, rămasă fără nicio sursă de venit. Gigi Becali a anunțat că își va oferi ajutorul numai dacă banii nu vor ajunge și la cățeii de care avea grijă fostul senator. Revoltate, fetele și soția lui Vadim au refuzat sprijinul.

La rândul lui, milionarul Nick Rădoi le-a trimis 2.000 de euro fetelor prin Andreea Antonescu, însă ”cadoul” a fost unul cu cântec. La scurt timp, fetele au fost nevoite să returneze banii, pe motiv că nu le-ar fi fost adresați în întregime, ci la pachet cu un alt caz umanitar care îl impresionase pe milionar la televizor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net