A murit Constantin Răuță, românul condamnat la moarte în perioada comunistă

Ultima actualizare:

    Constantin Răuță a murit în SUAFoto: Arhivă personală
Constantin Răuță a murit în SUAFoto: Arhivă personală

Constantin Răuță s-a stins din viață în Statele Unite, unde locuia, după ce a pierdut lupta cu o boală necruțătoare. Diagnosticul l-a primit la sfârșitul lui noiembrie 2019, după care au urmat tratamente și spitalizări.

Din păcate, efortul medicilor nu a dat roade, iar 7 luni mai târziu acesta s-a stins din viață, mai exact vineri, 12 iunie. Constantin Răuță a fost un agent DIE (serviciul de spionaj al României comuniste), care a fost plecat în misiuni în afara țării în anii comunismului, în care acest lucru era aproape imposibil pentru cetățenii regimului.Constantin Răuță a murit în SUA, țara unde a fost un om de știință extrem de respectat. 

La București, în anul 1974, Răuță era condamnat la moarte, pentru trădare. Iar regimul Ceaușescu a avut două tentative de a-l asasina. „L-am trădat pe Ceaușescu, nu am trădat România”, spunea Răuță, explicând absurdul situației.

După 1973, Răuță a organizat și participat la numeroase proteste la adresa încălcării drepturilor omului în România, a fost prezent la audieri în Congreul SUA, a vorbit la posturile de radio Vocea Americii și Radio Europa Liberă, devenind figura emblematică a emigrației românești.

Ironicul situației a făcut că pedeapsa să să fie în continuare menținută, într-o țară care abolise pedeapsa cu moartea în 1990. Absurdul a continuat, deoarece condamnarea să a fost reconfirmată de Instanța Supremă prin Decizia nr. 293/ianuarie 29, 2009. Răuță a trimis cazul său la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO), „pentru încălcarea dreptului la viață, la libertate, la avere, la un proces echitabil, nu doar de către justiția română comunistă, dar și de cea post-decembristă". 

Cu toate astea, la 14 iunie 2011, lui Constantin Răuță i-a fost redată cetățenia română, chiar în cadrul unei ceremonii speciale.

În Statele Unite, Constantin Răuță a fost un susținător al republicanilor, punând umărul și la alegerea ca președinte a lui Donald Trump. Motiv pentru care actualul locatar de la Casa Albă i-a trimis o scrisoare de mulțumire lui Răuță, conform miscareaderezistenta.ro.

image
image
image
image
image
image
litoral 1 mai jpeg
cafeneaua veche bucuresti jpg
batalie oarba mures jpg
Horia Constantinescu scaled webp
top10 art geronimo jpg jpeg
controlor tren jpg
postas greva jpg
Paine mucegaita jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net