“Multe măști te protejează doar ca să nu te recunoască nevasta”. Semnal de alarmă

Ultima actualizare:

    Horia Constantinescu (Protecția Consumatorului Constanța) le solicită autorităților să ia măsuri
Horia Constantinescu (Protecția Consumatorului Constanța) le solicită autorităților să ia măsuri

Atenție la produsele de pe piață! Horia Constantinescu, șeful Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Constanţa, avertizează că sunt comercializate numeroase măşti care nu oferă nici o protecţie împotriva virusului SARS - CoV – 2. Clienţii nu cunosc acest lucru din lipsa unei informări pe care ar trebui să o facă vânzătorul.

Horia Constantinescu, comisar-șef pentru Protecţia Consumatorilor Constanţa, trage un semnal de alarmă cu privire la măştile pe care le oferă spre vânzare diferiţi comercianţi, fără a informa corect cumpărătorul. În timpul controalelor au fost găsite măşti despre care se pretindea că sunt chirurgicale, dar în documentele care le însoţeau scria că nu au nicio caracteristică medicală. „Constatăm în acţiunile de control desfăşurate că multe persoane nu se protejează deloc, purtând în dreptul feţei o poveste care ascunde doar fizionomia, neîmpiedicând nici contaminarea lor, nici eventuala contaminare a celorlalţi”, spune Horia Constantinescu.

“Trebuie analizate documentele însoțitoare”

Şeful CJPC a vorbit despre mijloacele de protecție aflate acum în comerţ: „Măştile cu trei pliuri nu sunt menţionate în nici un regulament european şi în nici un act normativ autohton, în sensul că ele trebuie aşezate în categoria echipamentelor de protecţie individuală sau a celor cu caracteristici medicale. Faptul că s-au născut tot felul de sintagme, măşti cu trei pliuri ori măşti alb-albastre, nu oferă o informaţie corectă şi completă nici autorităţilor de control, nici consumatorului final”.

Horia Constantinescu le solicită autorităţilor să ia măsuri, deoarece „unii doresc să scape de stocurile de măşti şi au găsit un subterfugiu prin care intră pe piaţa europeană, oferind consumatorilor doar ipoteza că aceştia sunt protejaţi. Cred că la acest moment ar trebui ca Direcţia Generală a Vămilor să transmită cu titlu de urgenţă Guvernului toţi importatorii de măşti de astfel de produse, iar documentele însoţitoare ale fiecărui transport să fie analizate de toate autorităţile competente”.

“Nu-ți oferă protecție în fața unei contaminări”

De asemenea, şeful Protecţiei Consumatorilor din Constanţa a solicitat ca, la raft, clienţii să fie informaţi cu privire la categoria fiecărei măşti şi la gradul de protecţie pe care îl oferă. „Degeaba îi spune mască cu trei pliuri. Clientul îşi închipuie că, doar fiindcă produsul seamănă cu masca medicală, beneficiază de un grad de protecţie ridicat. De fapt, dacă îţi iei masca asta, ea te protejează doar de polen sau te protejează să nu te recunoasca nevasta. Cu siguranţă, nu-ți oferă vreun grad ridicat de protecţie în faţa unei contaminări cu coronavirus”, atrage atenția comisarul-șef. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net