«Morţii nu sunt toaletaţi şi nici îmbrăcaţi în costum!» Mărturiile unui bărbat care şi-a îngropat tatăl infectat cu COVID-19

Câtă durere! Un bărbat care şi-a înmormântat tatăl infectat cu COVID-19 la Suceava dezvăluie pentru adevarul.ro că rudele celor decedaţi au parte de un tratament inuman la morga Spitalului Judeţean.

Surse neoficiale susţin că toate persoanele care au murit la spital în ultimele două săptămâni au fost tratate ca fiind infectate cu noul coronavirus, chiar dacă boala nu a fost confirmată prin teste de laborator. Rudele celor morţi trăiesc o dramă: pe lângă suferinţa cauzată de pierderea unei persoane dragi, trebuie să suporte modul îngrozitor în care se comportă angajaţii de la morga spitalului, scrie adevarul.ro

Bărbatul care şi-a îngropat recent tatăl se plânge că a stat şase ore pentru a prelua trupul neînsufleţit. El spune că angajaţii de la morgă “nu au mai toaletat cadavrul şi nici nu l-au mai îmbrăcat în costum, aşa cum cere tradiţia”. Aceştia l-au băgat într-un sac negru, apoi în sicriu şi au cerut să fie înmormântat în aceeaşi zi. Înainte să preia cadavrul, bărbatul a fost chemat să-şi identifice tatăl, totul petrecut „pe repede înainte“. A avut la dispoziţie doar câteva secunde ca să-şi ia rămas bun, după care legiştii au tras fermoarul sacului. „Ne-au chemat în jurul orei 8.00, motivând că va fi învălmăşeală peste zi”, povesteşte suceveanul indignat de atitudinea personalului. “A ieşit cineva de la morgă şi ne-a spus că n-au coborât centralizatoarele. Am aşteptat, au început procedurile. Am completat formularele. Au ieşit şi ne-au avertizat că morţii nu vor mai fi toaletaţi, fiindcă există suspiciunea de infecţie cu COVID-19 la toţi pacienţii care au decedat. Unora li s-au emis certificate de îmbălsămare în care era specificat doar numele, fără vârstă. A ieşit o doctoriţă şi a spus că primăria nu mai are relaţii cu publicul pentru a ni se elibera certificatele de deces pentru înhumare. Noi nu ştim la ce oră s-au înregistrat decesele, în ce secţie, ce diagnostic a fost pus. Nu avem certificatele de deces. Avem acasă cărţile de identitate, practic morţii figurează ca vii”, adaugă omul, sub protecţia anonimatului. Potrivit acestuia, rudele celor morţi au fost informate că vor primi documentele după ce se termină criza.

Acuză că n-a reuşit să recupereze bunurile pacientului mort

Bărbatul din Suceava care a decis să rupă tăcerea menţionează că tatăl său era în vârstă şi că avea boli asociate. Fiul este furios din mai multe motive. El acuză că, în perioada spitalizării, n-a reuşit să afle informaţii de la cadrele medicale despre starea de sănătate a tatălui său. Înainte să moară, bătrânul le-a povestit rudelor că situaţia pacienţilor imobilizaţi la pat era cumplită şi că primeau apă doar de două ori pe zi. Bărbatul mai relatează că n-a reuşit să recupereze bunurile pe care bătrânul le avea asupra sa la internare, printre care şi un telefon mobil. „Înţeleg că pijamalele erau infectate, dar puteam dezinfecta telefonul”, se plânge suceveanul.

Loading...