Morile de vânt ne scumpesc curentul electric cu 20%?

Ultima actualizare:

    Românii au susţinut  prin factura de curent  dezvoltarea sectorului  energiei nepoluante
Românii au susţinut prin factura de curent dezvoltarea sectorului energiei nepoluante

Soarele şi vântul nu mai vor să fie fraţi cu românul. După ani de investiţii masive în sisteme de producere a energiei nepoluante, producătorii din domeniu anunţă falimentul. Dispariţia lor ar însemna automat facturi mai mari pentru populaţie cu cel puţin 20%.

Cele 8 miliarde de euro investite în sectorul energiei din surse regenerabile au dus în ultimii patru ani la micşorarea cu 20% a tarifului energiei electrice. Românii au azi facturi mai mici şi pentru că au susţinut din propriul buzunar dezvoltarea acestui sector. Acum, însă, morile de vânt se învârt în pagubă. „Cheltuielile sunt mai mari decât câştigurile. Din cauza schimbărilor legislative nu mai putem vinde certificate verzi peste limitele impuse de ANRE. Industria eoliană a înregistrat anul trecut pierderi de 1,9 miliarde de lei. Industria ar putea fi salvată şi în cazul în care contribuţia consumatorilor ar fi mai mare”, ne spune Ionel David, director executiv al Asociaţiei Române pentru Energia Eoliană. Consumatorii casnici plătesc 4,2 lei pentru fiecare 100 kW de curent electric consumaţi, prin intermediul „certificatelor verzi”.

Pierderi de 1,9 miliarde de lei

Acestea sunt documente care atestă că o anume cantitate de energie este produsă din surse regenerabile. Producătorii de energie verde primesc astfel de certificate de la stat, pe care le vând furnizorilor de energie. Furnizorii au obligaţia de a le achiziţiona, însă banii cheltuiţi sunt recuperaţi de la consumatorii finali, inclusiv de la cei casnici, prin factură. Tocmai când au început să guste din roadele energiei verzi, românii sunt la un pas de a plăti facturi mai mari. „În 2012, prețul energiei electrice era de 48,80 de euro/MWh. După investițiile realizate în sectorul energiei regenerabile, prețul a scăzut la 36 de euro/MWh pe bursa OPCOM. Dacă producătorii de energie verde vor intra în insolvenţă sau în faliment, preţul energiei va creşte şi va afecta consumatorul final”, declară Mihai Verşescu, secretar general al organizaţiei patronatelor din industrie. În cazul în care România nu va mai produce energie din surse nepoluante, va trebui să găsească alte mijloace. Un combustibil fosil precum cărbunele va duce la creşterea emisiilor de dioxid de carbon, dar şi a bugetului necesar Sănătăţii pentru tratarea afecţiunilor respiratorii. În plus, România nu-și va mai putea respecta obligația de a produce, până în 2020, energie verde în proporție de cel puțin 24% din consumul final.

simeon stalpnicul png

Dezastrul în cifre

Cele 5 miliarde de euro investite în parcurile eoliene din România reprezintă, de departe, cea mai importantă investiție din sistemul energetic românesc de după anul 1989. Nici un operator nu a avut bani cash pentru a investi în dezvoltarea industriei de energie verde, motiv pentru care au contractat credite bancare. În ultimii doi ani, situația financiară a sectorului s-a degradat considerabil, activele societăților din domeniu suferind o depreciere uriașă (4,1 miliarde de lei în acest moment). „Industria eoliană, ca, de altfel, întregul sector al energiei din surse regenerabile, este în suferinţă. Investitorii sunt prinşi ca într-un carusel: au continuat să acumuleze mari pierderi în anul 2015, activele acestora se tot devalorizează, au ajuns în imposibilitatea de a rambursa creditele”, spune Claudia Brânduş, preşedintele Asociației Române pentru Energia Eolilană.În lipsa modificărilor legislative care să vină în sprijinul investitorilor, pierderile nete ale industriei eoliene au crescut anul trecut cu 1,9 miliarde de lei, totalizând circa 4 miliarde lei (aproximativ 900 milioane de euro), cumulat în anii 2014 şi 2015.

Profiturile celor care activează în acest domeniu sunt influențate de prețul la care vând energia pe care o produc. Prețul mediu al energiei electrice a fost de 166 lei/MWh în anul 2015, conform datelor OPCOM, insuficient pentru a ține industria pe linia de plutire. „Este evident că centralele noi, precum cele eoliene, au nevoie de ajutor de stat, conform regulilor europene pentru amortizarea investiţiei. În cazul energiei eoliene, s-a ajuns la un paradox, existând astăzi un ajutor de stat incorect calibrat, care împinge industria spre faliment”, spun reprezentanții asociației.

Rentabilitatea segmentului de energie electrică produsă cu ajutorul parcurilor eoliene este de doar 25%. Motivul? Energia este produsă doar atunci când bate vântul, iar în lipsa mișcării maselor de aer turbinele stau degeaba.

Click! spune

  • România are cel mai mare număr de parcuri eoliene din Europa (80)
  • Producţia de energie eoliană reprezintă 13,3% din totalul consumului final de electricitate
  • 5 milioane de certificate verzi, în valoare de 150 de milioane de euro, nu mai pot fi vândute
  • Circa 1,5 milioane de euro costă instalarea unei turbine eoliene

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
sistemul antiaerian rus S-300 FOTO Rush Hour Daily
image
image
image
image
image
image
1 Seminte legume Gradina cu rosii jpg
Arme iraniene confiscate de SUA FOTO Departamentul Apărării webp
Interviu angajare job shutterstock 161909402 jpg
Oppenheimer si actorul jpg
bani  foto   Shutterstock jpg
ana Blandiana 1990 jpg
index webp
1 minestrone jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net