Mocnește războiul între Ungaria și România. ”Am fost îngăduitori cu românii”

Ultima actualizare:

    Vicepremierul maghiar Zsolt Semjen a făcut declarații impertinente la adresa României
Vicepremierul maghiar Zsolt Semjen a făcut declarații impertinente la adresa României

Scandal la nivel înalt între Ungaria și România! Vicepremierul maghiar Zsolt Semjen a avut o reacție impertinentă la adresa noastră. A declarat că ungurii au fost îngăduitori cu românii și că ar fi trebuit ”să dea cu pumnul în masă” mult mai devreme.

”Dacă e să ne punem întrebarea dacă diplomaţia ungară are vreo responsabilitate în deteriorarea relaţiilor româno-ungare, trebuie să spun cu conştiinţa curată că nu are. Întodeauna am fost îngăduitori cu românii şi niciodată nu am exacerbat lucrurile. Dar acum am ajuns să fim puşi la zid. Eu cred că dacă ar fi să reproşăm ceva diplomaţiei ungare din orice punct de vedere, atunci ar fi că nu am dat cu pumnul în masă mai devreme”, a spus Zsolt Semjen, vicepremierul ungar. Totodată, a reproșat faptul că liderii maghiari care trăiesc în România sunt progoniți.

"Prin proceduri mascate în justiţie, au loc acte explicit antimaghiare, liderii maghiarilor sunt supuşi atacurilor, persoane care se bucură de respect în comunitatea respectivă şi care sunt urmaţi de maghiarii locali”, a adăugat Semjen.

La rândul său, Zsolt Nemeth, şeful comisiei parlamentare pentru Afaceri Externe, a afirmat că la acest moment relaţiile româno-ungare sunt "proaste".

”Considerăm că relaţiile româno-ungare au evoluat nefavorabil în ultima perioadă, putem numi proaste aceste relaţii. Practic, din 2012 nici condiţiile dialogului la cel mai înalt nivel nu au fost asigurate. Este nevoie neapărat de schimbare în această situaţie”, a spus Zsolt Nemeth.

Aceste declaraţii au loc în contextul scandalului creat după ce ministrul ungar de Externe Péter Szijjártó le-a interzis diplomaţilor maghiari să participe la evenimentele de Ziua Naţională a României.

”O asemenea decizie este greu de înţeles cu atât mai mult cu cât respectul faţă de valorile şi simbolurile naţionale ale unei ţări sunt parte componentă indiscutabilă a setului de valori pe care se bazează înseşi Uniunea Europeană şi comunitatea trans-atlantică”, a subliniat Ministerul român al Afacerilor Externe.

image
image
image
image
image
image
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
litoral 1 mai jpeg
cafeneaua veche bucuresti jpg
batalie oarba mures jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net