Moaștele Sf. Ierarh Miron, depuse într-o biserică din Capitală

patriarhul-daniel-a-sfintit-racla-pentru-moastele-sf.-ier.-miron-3.jpg

Patriarhul Daniel a sfințit moaștele depuse la Biserica Sfântul Miron Patriarhul din București
foto:basilica.ro

Încă o biserică din Capitală va fi păstrătoare a unor moaște. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a sfințit racla ce va adăposti un fragment din osemintele sfinte ale Sfântului Ierarh Miron, Episcopul Cretei, pentru Biserica Miron Patriarhul din Capitală. În Grecia, el este considerat făcător minuni pentru cei fără speranță.

Biserica care adăpostește racla cu moaște este situată în sectorul 1, pe str. Iani Buzoiani, lângă Parcul Regina Maria și cimitirul Sf Vineri în zona Grivița. Cine este Sfântul Ierarh Miron? El a trăit în perioada 250-350 și a fost contemporan cu Sf. Antonie cel Mare.

„S-a născut într-un sat în Creta, lângă Cnossos și a fost de mic copil foarte milostiv, a făcut milostenie din tot ceea ce avea(…). Sfântul Ierarh Miron a făcut în timpul vieții minuni, dar a făcut foarte multe minuni și după moarte, până în zilele noastre, mai ales în secolul al douăzecilea și în timpul nostru”a povestit patriarhul Daniel conform basilica.ro.

Legendele spun că odată, a găsit pe terenul său, nişte tâlhari furând, care îşi umpluseră sacii de grâu şi nu puteau să-i ridice de pe pământ. Iar el, în loc să-i bată sau să le facă vreun rău, le-a ridicat sarcinile, le-a pus pe umerii acelora cu mâinile sale şi le-a poruncit să nu spună la nimeni lucrul acela.

”A oprit curgerea unui râu, căci apa umflându-se şi un bărbat având mare nevoie să treacă de pe un mal pe celălalt, sfântul a oprit râul şi nu l-a lăsat să curgă până ce acel bărbat, trecând dincolo, s-a întors iarăşi înapoi. După ce s-a întors acela, Sfântul Miron a trimis toiagul său, poruncind râului ca iarăşi să curgă în calea sa”, este povestit în doxologia.ro.

Moaștele Sfântului Ierarh Miron au fost descoperite în luna mai a anului 2014.

De ce este importantă prezența lucrurilor sfinte într-o biserică creștină? „Această lucrare de împodobire cu racle conținând moaștele sfinților este o lucrare de cinstire a lui Dumnezeu și a sfinților, dar și de încurajare a evlaviei credincioșilor, pentru că ajutorul sfinților este cea mai prețioasă simțire a harului lui Dumnezeu care se revarsă prin moaștele, icoanele și rugăciunile sfinților”, a explicat Patriarhul Daniel, potrivit basilica.ro.

 Patriarhul Daniel a amintit și de faptul că primul patriarh al României s-a numit tot Miron, care din botez a primit numele Ilie, fiind născut de sărbătoarea marelui proroc.

Racla a fost construită a fost realizată manual, la Atelierele Patriarhiei Române de la Mănăstirea Pasărea, de maici „foarte răbdătoare și pricepute”, după cum le-a descris patriarhul

loading...
Loading...

Citește și

  • Au îndurat un frig pătrunzător ca să urce Dealul Patriarhiei şi să se roage la moaştele a şase sfinţi. Peste 6.000 de credincioşi din toate colţurile ţării s-au înghesuit de vineri seară la cozile care s-au format în jurul Mitropoliei.

  • Moaştele Sfântului Anton de Padova, făcătorul de minuni, unul dintre cei mai importanţi sfinţi din cultul catolic, au ajuns ieri la Biserica Buna Vestire din Târgu Mureş.

  • Peste 1.000 de credincioşi au luat ieri cu asalt curtea Mânăstirii „Schitul Darvari”, pentru a vedea „cutia cu minuni”. Aceasta este o raclă specială care conţine rămăşiţele a 16 sfinţi, număr record pentru o biserică din Capitală.