Misterul oilor moarte de pe nava Queen Hind: Reprezentanții firmei care s-a ocupat de neutralizarea leșurilor spun că le-au incinerat

Ultima actualizare:

    Operațiunea de salvare a animalelorFoto: adevarul.ro
Operațiunea de salvare a animalelorFoto: adevarul.ro

Au fost îngropate în loc să fie incinerate? La întrebarea aceasta trebuie să răspundă procurorii constănțeni în legătură cu leșurile oilor moarte pe nava scufundată în noiembrie 2019 în Portul Midia.

În timp ce autoritățile au descoperit resturi de porci şi de oi pe îngropate un teren din comuna tulceană Smârdan, reprezentanţii firmei care s-a ocupat de neutralizarea oilor înecate spun că au fost duse la Protan, unde au fost arse, scrie adevarul.ro.

Oamenii legii acuză firma Cazacioc, care trebuia să se ocupe de incinerarea lor, că le-a îngropat pe un teren, în suprafaţă de aproximativ un hectar, deţinut de un localnic din Smârdan, Tulcea. Ancheta procurorilor de la Curtea de Apel Constanța a pornit după ce mai mulţi brăileni, care locuiesc la graniţa dintre Brăila şi Tulcea, acolo unde se află terenul viran, s-au plâns de mirosurile insuportabile care vin din zonă. 

Anchetatorii spun că deșeurile animale au fost îngropate   

În ancheta extinsă au fost cooptaţi poliţişti de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor - Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Tulcea, Agenţia Protecţia Mediului - Tulcea, Direcţia de Sănătate Publică – Tulcea. Ancheta a stabilit că, în urma activităţilor desfăşurate la faţa locului, mare parte dintre deşeurile animale nu au fost distruse prin incinerare, ci au fost îngropate pe un teren viran din localitate.

”Cu mâna pe inimă vă spun că nu am îngropat nici o oaie, ci toate au fost incinerate”  

În replică, Gelu Cazacioc, administratorul firmei Cazacioc, care a primit contractul de incinerare, respinge acuzaţiile aduse de procurori: „Cu mâna pe inimă vă spun că nu am îngropat nici o oaie, ci toate au fost incinerate la firma Protan, care are mai multe puncte de lucru“. Produsul rezultat din ardere a devenit, spune el, îngrăşământ organic pentru culturile bio. Întrebat de unde au pornit acuzaţiile, el crede că probabil cineva a văzut pe câmp nişte crotali şi a sesizat autorităţile de mediu.

ANSVSA ”Aceste cadavre sunt din anii anteriori”

Şi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a transmis printr-un comunicat că procesul de incinerare, care a durat aproximativ patru săptămâni, a fost supravegheat de către un medic veterinar din partea instituţiei. „Este exclus ca în această perioadă să se fi îngropat aceste cadavre. Aceste cadavre de la diverse animale - ovine, suine, bovine, sunt din anii anteriori”, precizează reprezentanţii autorităţii. 

Nava, supraîncărcată   

Nava Queen Hind, sub pavilion Palau, care s-a răsturnat în Portul Midia la 24 noiembrie 2019, având la bord aproximativ 14.000 de oi, a fost adusă la cheu după aproape trei luni. Autorităţile au reuşit să salveze aproximativ 200 de animale, care în prezent se află la Asociaţia ARCA. Din fericire, tot echipajul, format din 22 de marinari de naţionalitate siriană, a fost salvat. Cel mai probabil, nava a fost supraîncărcată cu oi, acesta fiind şi motivul pentru care a eşuat.

Citește și: 

Oile moarte de pe nava scufundată în Portul Midia, îngropate ilegal lângă Măcin. Procurorii au deschis o anchetă

Oile moarte din nava adusă la chei în Portul Midia vor fi incinerate la 130 km distanță

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Poliție Belgia jpg
image
image
image
image
image
image
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net