Misterul bubuiturii puternice care a zguduit Iaşiul. A fost meteorit?

meteorit-foto_neataiasi.ro_.jpg

meteorit care intra in atmosfera pamantului
Profesorul Silviu Gurlui susţine că zilnic intră în atmosferă 100 de milioane de astfel de meteoriţi
Foto: NeataIasi
Citeste tot despre: 

O bubuitură puternică a băgat în sperieți locuitorii orașului Iași, marți, 9 iulie. Autoritățile nu au dezlegat încă misterul, dar un profesor universitar spune că un metorit ar fi provocat un mic cutremur.

Un zgomot puternic s-a produs marți 9 iulie, în partea de nord a orașului Iași, dar autoritățile nu au găsit o explicație.

Misterul bubuiturii puternice care a zguduit Iaşiul

Un profesor ieşean spune că bubuitura ar fi fost provocată de un meteorit căzut în partea de nord, nord-est a oraşului, care a produs o undă de şoc foarte puternică, scrie adevarul.ro.

Într-o postare pe pagina de Facebook, profesorul Silviu Gurlui susţine că zilnic intră în atmosferă 100 de milioane de astfel de meteoriţi, care cântăresc în medie 10 micrograme, şi că, în funcţie de mai mulţi parametri, aceştia produc fenomene optice sau unde de şoc precum cel auzit săptămâna aceasta în Iaşi.

bubuitura_iasi-9_iulie-inregistrare_audio.jpg

inregistrare bubuitura de la iasi 9 iulie 2019
Așa au înregistrat aparatele bubuitura misterioasă de la Iași. Sunetul s-a simţit puternic pe circa 2 secunde
FOTO: Facebook

”Cu probablilitate destul de ridicată pot afirma că zgomotul din Iaşi a fost produs de un meteorit căzut în partea de nord, nord-est a oraşului. El a produs o undă de şoc de foarte mare energie. Efectul asupra clădirilor a fost cel al unui mic cutremur ce a durat până la 5 secunde. Sunetul s-a simţit puternic pe circa 2 secunde. Mulţi oameni aşa l-au şi resimţit acasă. Aceşti meteoriţi au, în medie, de regulă, diametre de zecimi de milimetru. Cânteresc, în medie, 10 micrograme şi zilnic intră în atmosferă 300 de tone de particule, adică 100 de milioane, toate împrăştiate în atmosferă. Funcţie de mai mulţi parametri, aceştia produc fenomene optice sau unde de şoc caracteristice”, a scris profesorul Silviu Gurlui pe contul personal de Facebook.

Misterul de la Iași. A fost meteorit?

Profesorul Silviu Gurlui a mai precizat că rezultatul va putea fi confirmat de datele strânse în zilele următoare de la populaţie şi de la autorităţi. De asemenea, profesorul îndeamnă investiţiile în cercetarea şi implementarea tehnologiei optice pentru ca, în viitor, să „putem preveni, să putem să ştim, să putem să acţionăm optim atunci când trebuie”. Până acum, aceasta a fost singura explicaţie oferită pentru fenomenul petrecut marţi, autorităţile susţinând că nu au nicio informaţie legat de cauza zgomotului.

Loading...

Citește și

  • Premieră în comuna Mociu, din judeţul Cluj. Ploaia de meteoriți căzută în 1883 ca „o minge de foc” pe un deal din Mociu a făcut din mica localitate „o vedetă” în lumea geologilor. De aceea, primarul comunei, Vasile Focşa, a pus, zilele trecute, imaginea meteoritului pe stema localității, scrie adevarul.ro.

  • În jurul planetei noastre orbitează peste 8,1 milioane de kilograme de deşeuri spaţiale care provin de la sateliţi nefuncţionali, baze de telecomunicaţii şi diferite sonde de cercetare sau observare.