Minunile Sfântului Dimitrie Basarabov la ale cărui moaște ne rugăm la Patriarhie. Pe 27 octombrie îl prăznuim

Ultima actualizare:

    Credincioșii vin să se roage, pe 27 octombrie, la racla cu moaștele Sfântului Dimitrie Basarabov
Credincioșii vin să se roage, pe 27 octombrie, la racla cu moaștele Sfântului Dimitrie Basarabov

A scăpat populația de ciumă, de holeră, a salvat oameni de la foamete, iar în zilele noastre se spune că a scos o femeie din comă, iar pe o alta a vindecat-o de cancer ovarian. Sunt doar câteva dintre minunile pe care Sfântul Dimitrie Basarabov le-a făcut pentru oameni. Moaștele sale se află la Patriarhie, iar mâine, pe 27 octombrie, îl prăznuim.

Suntem un popor de oameni credicioși, iar mulți dintre noi merg la biserică, postesc și respectă sărbătorile trecute în calendar.

Pe 27 octombrie, îl prăznuim pe Sfântul Dimitrie Basarabov, ale cărui moaște se află la Patriarhie.

Din cauza pandemiei de coronavirus, doar cei care au buletin de București se pot ruga în zilele acestea la racla sa. Se spune că Sfântul a făcut multe minuni.

Unii povestesc că după ce au zăbovit un timp la moaștele sale au reușit să treacă peste examene, alții spun că și-au găsit perechea și chiar s-au vindecat de boli incurabile.

Sfântul Dimitrie Basarabov a vindecat o doctoriță de cancer

O doctoriță de la Spitalul de Oncologie din Fundeni a fost diagnosticată cu o formă de cancer ovarian. Primul drum pe care l-a făcut aceasta, după aflarea bolii, a fost la moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie Basarabov și s-a rugat să fie tămăduită. Potrivit crestinortodox.ro, după o vreme, când femeia a fost consultată din nou de către șeful Clinicii de Oncologie, acesta i-a spus: ”dacă nu te-aș fi văzut înainte de tratament și nu te-aș fi consultat eu, cu ochii mei, și ai fi venit acum să-mi spui că ai fost bolnavă, ți-aș fi spus că ești nebună”, i-a spus medicul.

Sfântul Dimitrie Basarabov a ajutat o femeie să iasă din comă

Din aceeași sursă afăm că o altă femeie, care avea acasă cinci copii, a ieșit din comă, după ce familia sa a mers la racla Sântului și s-a rugat cu lacrimi.

”Vreau să mă duc la Sfântul Dimitrie, căci el m-a făcut sănătoasă!”, a exclamat pacienta pe patul de spital, după ce s-a deconectat de la aparate. Ea a povestit apoi că lângă patul său a venit un bărbat cuvios, care era Sfântul Dimitrie, și i-a spus: ”scoală și du-te acasă, la copii și la soț!”

Sfântul Dimitrie Basarabov a salvat Bucureștiul de la ciumă și holeră

Despre Dimitrie Basarabov mai aflăm că a salvat oamenii de la ciumă, în 1814, dar și holeră câțiva ani mai târziu. În anul 1831, o epidemie de holeră a cuprins Bucureștiul, care rămăsese aproape pustiu.

Locuitorii au fugit care pe unde au putut, din calea groaznicei maladii. Pe 15 septembrie 1831, generalul Pavel D. Kiseleff, președintele Divanului, a hotărât să ceară ajutor Sfântului Dimitrie.

Moaștele Sale au fost duse pe câmpia Filaret, unde s-au făcut rugăciuni pentru încetarea epidemiei. Potrivit mărturiilor istorice, din 15 septembrie și până la începutul lunii octombrie, numărul morților, care până atunci atingea câte 160 pe zi, a scăzut repede.

Despre Sfânt se mai spune că a scos demonii dintr-o fetiță și că i-a împiedicat pe soldații bulgarii să fugă din București cu osemintele sale. Se întâmpla în 1918. Aceștia au luat racla din catedrală și au pornit spre Dunăre pentru a le duce în Bulgaria.

În noaptea cu pricina și a doua zi, tot orașul a fost acoperit de o ceață deasă. Soldații s-au chinuit ore întregi să iasă, iar mașina li s-a defectat.

Aceștia au fost prinși din urmă, în dreptul localității Călugăreni. Pelerinajul care a urmat întoarcerii Sfintelor Moaște a durat aproape o lună.

Moaștele Sfântului Dimitrie Basarabov, găsite în apă

Nu se știu anii între care a trăit Cuviosul Dimitrie, se cunoaște că acesta s-a născut în satul Basarabi, la sud de Dunăr, în timpul imperiului vlaho-bulgar, întemeiat de către frații Asan și Petru, secolul XIII.

O bucată din viața lui, s-a ocupat cu pașterea vitelor în satul Basarabi. După o vreme, pentru a petrece necontenit în rugăciune, Sfântul Dimitrie Basarabov s-a retras mai întai într-o mănăstire, iar apoi într-o peșteră.

Aceasta era situată pe malul abrupt al râului Lom, nu departe de orașul bulgăresc Ruse. Conform tradiției, mai înainte de a trece la cele veșnice, Sfântul Dimitrie Bararabov s-a așezat singur între două pietre mari, aflate pe malul apei.

Între timp, râul Lom a crescut, iar trupul Sfântului a fost acoperit de ape. 

Sfintele sale Moaște au rămas sub ape multă vreme. Într-o zi, o copilă, care era posedată de un duh necurat, a visat un bărbat care i-a spus: „dacă părinții tăi ma vor scoate din apă, eu te voi tămădui”. Părinții copilei au mers degrabă în locul indicat și au găsit trupul neputrezit al Cuviosului Dimitrie.

Atunci, demonul a fost alungat, iar copila s-a însănătoșit.

Citește și: 

https://www.click.ro/news/national/pelerinajul-de-sfantul-dumitru-de-la-patriarhie-va-avea-loc-intre-25-si-27-octombrie

https://www.click.ro/news/national/click-isi-spune-povestile-necunoscute-ale-sfintilor-care-ocrotesc-diferite-profesii

https://www.click.ro/news/national/7-moaste-facatoare-de-minuni

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
sofer pexels jpg
napoleon foto profimedia
cafea boabe premium edream jpg
Taxe impozite calculator FOTO Shutterstock
Cuplu de romani spania Captura Antena 3 jpg
titanic adobestock jpg
plante de apartament beneficii si ingrijire jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net