Ministrul Transporturilor promite 80 de kilometri de autostradă până la finalul anului

Ultima actualizare:

    Lotul 3 din Autostrada  Lugoj-Deva, de 21,1 km,  a fost ultimul inaugurat,  pe 23 decembrie 2019 Foto: Inquam Photos
Lotul 3 din Autostrada Lugoj-Deva, de 21,1 km, a fost ultimul inaugurat, pe 23 decembrie 2019 Foto: Inquam Photos

Câţi kilometri noi de autostradă va avea România în 2020? Aceasta este întrebarea care se află pe buzele multor şoferi. Dacă reprezentanţii Companiei de Drumuri promit 80 km până la finele anului, ministrul Transporturilor se fereşte să dea o cifră exactă şi spune că vor fi gata între 45 şi 100 km.

Compania Naţională pentru Infrastructură Rutieră (CNAIR) pariază pe 80,2 kilometri noi de şosea rapidă deschişi în 2020. Este vorba despre trei tronsoane din A3: Borş- Biharia, 5,35 km, Iernut-Cheţani, 19,9 km, şi Cheţani-Câmpia Turzii, 15,7 km. La aceştia se adaugă două tronsoane din A10: lotul 1 din Sebeş-Turda, care se întinde pe 17 km, şi lotul 2 în lungime de 24,25 km. Toate lucrările sunt începute de câţiva ani şi sunt gata între 60 şi 87%. Deşi ministrul Transporturilor, Lucian Bode, are mari speranţe că şi cei 16 km ai Centurii Bacău, dar şi tronsonul 2 din Drumul Expres Craiova –Piteşti, centurile Balş şi Slatina, (40 km) vor fi gata până la finele anului, nu doreşte să iasă cu o cifră exactă. ”Nu vreau să promit că vom da în circulaţie 180 km de autostradă, aşa cum au făcut-o alţii. Estimez că vor fi între 45 şi 100 km”, a declarat, ieri, demnitarul la Digi 24. Acesta a mai spus că România ar trebui să se împrumute cu 40 de miliarde de euro ca să punem la punct tot ce înseamnă infrastructură şi că abia copiii noştri vor vorbi despre drumuri moderne. Pe de altă parte, cei de la Asociaţia Pro Infrastructură nu se arată deloc optimişti. „Suntem rezervaţi cu privire la o îmbunătăţire semnificativă în noul an. Într-un scenariu realist, ne aşteptăm la 23 km noi de autostradă, iar într-un scenariu optimist şi chiar ultra-optimist la 64 km”, estimează specialiştii. 

Anul acesta avea ca termen de finalizare şi lotul Râşnov - Cristian din Autostrada Comarnic - Braşov, însă acesta ar putea fi terminat abia în 2021. Explicaţia rămâne lipsa autorizaţiei de construire pentru tot traseul. În 2019, au fost inauguraţi 44 km de şosea de viteză: loturile 3 şi 4 din autostrada Lugoj-Deva.  În prezent, avem o reţea de autostrăzi de 857,5 km şi 134 km şantiere deschise.

Variante ocolitoare pe drumul spre munte 

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, nu a promis că vor începe lucrările la Autostrada Comarnic-Braşov, ci a explicat că Guvernul PNL are în vedere construirea a două variante ocolitoare: Comarnic-Buşteni şi reabilitarea DJ Câmpina-Valea Doftanei. ”Până la sfârşitul lunii ianuarie, premierul va anunţa soluţiile, variantele şi decizia Guvernului- forma în care vom finanţa acest obiectiv”, a precizat Bode, care a spus că pe 30 decembrie a făcut 6 ore jumătate de la Bucureşti la Braşov. ”Frustrarea este cu atât mai mare cu cât eşti factor de decizie, iar românii s-au săturat să asculte politicienii că «ne-am propus să». Noi facem. Am găsit proiecte blocate şi le-am deblocat”, a mai completat ministrul.  

Metroul ajunge la vară în Drumul Taberei 

Magistrala 5 de metrou- Eroilor-Drumul Taberei- are un nou termen de finalizare: vara lui 2020. Este declaraţia făcută tot de Lucian Bode, care l-a pus pe directorul Metrorex, Mariana Miclăuş, să-şi asume în scris această dată. ”Este o demisie în alb, dacă acest lucru nu se va întâmpla”, a atras atenţia ministrul. Lucrările la M5 au început în 2012 şi ar fi trebuit să fie gata în 2015. Un nou termen a fost 2017, apoi 2018 şi 2019. Magistrala  va avea aproape 7 kilometri lungime şi este compusă din 10 staţii şi un depou. Valoarea totală a proiectului este de 3,4 miliarde de lei.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
tractorul brasov jpg
image
image
image
image
image
image
bataie bici campanie sibiu jpg
image png
scoala fara elevi jpg
vant puternic Inquam Photos jpg
Mount erebus hg jpg
p 22 Barcelona WC jpg
musetel jpeg
coins 1726618 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net