Ministrul Justiției: ”Nu facem experimente judiciare”

Ultima actualizare:

    Tudorel Toader spune că așteaptă ca societatea să spună dacă propunerile lui sunt sau nu bune
Tudorel Toader spune că așteaptă ca societatea să spună dacă propunerile lui sunt sau nu bune

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a susţinut, în această dimineaţă, o conferinţă de presă în care a spus că nu va da forma finală şi nu va trimite mai departe proiectul privind legile justiţiei până când nu va avea toate punctele de vedere exprimate pe fiecare propunere. El a arătat că societatea trebuie să spună ce e bine şi ce nu este bine din ceea ce a propus.

Ministrul Justiţiei a ţinut să spună că nu este în concediu şi că luările de poziţie de până acum privind modificarea celor trei legi ale justiţiei "s-au focusat pe două-trei măsuri", scrie news.ro.

”Să spună lumea dacă e corect sau nu”

"Ştim dezbaterile critice din spaţiul public din ultimul an - dacă e bine sau nu ca un procuror sau un judecător să se pensioneze astăzi şi să se reangajeze prin votul CSM peste o lună de zile. Am propus abrogarea acestei prevederi, să vedem dacă societatea românească vrea ca magistratul să se pensioneze azi şi să se reangajeze mâine. Să spună societatea, lumea de profil juridic sau nu, daca este bine sau nu ca un procuror sau judecător să dea examen, să muncească la Judecătorie şi să ia salariu de Înaltă Curte sau Tribunal. Riscăm să ajungem să avem ca foarte mulţi magistrați cu grad profesional de instanţă supremă şi cu activitate de judecătorie. Să spună lumea dacă este corect sau", a declarat ministrul Justiţiei.

El a spus că putea să insereze aceste propuneri de modificare pe care le-a făcut şi să le trimită CSM, fără ca societatea să ştie şi să vadă, şi să se trezească în faţa faptului împlinit, "aşa cum este tehnica".

"Eu am preferat să deschid dezbaterea publică", a mai spus Toader.

Ministrul a susţinut că nu va trimite acest proiect mai departe până când societatea, asociaţiile profesionale,  "toată lumea" nu îşi vor spune punctul de vedere.

"Am pus în discuţie publică, aştept reacţii, dăm forma finală (...) Voi trimite proiectul de lege pentru modificarea legilor justiţiei doar după ce se va exprima toată lumea, toată societatea, toate organizaţiile profesionale şi după ce se vor exprima puncte de vedere privind toate problemele pe care le-am enunţat miercuri. De ce voi face acest lucru? Pentru că legile justiţiei ne interesează şi ne vizează pe fiecare dintre noi pentru că legile justiţiei au ca fundament, ca obiectiv, una dintre puterile statului, cea judecătorească, în ansamblul ei".

”Nu sunt înregimentat politic”

Tudorel Toader a ţinut să spună că nu este înregimentat politic şi că nu are niciun interes prin promovarea acestor modificări.

"Intenția este ca această lege fundamentală să se bucure de cea mai mare dezbatere publică, a întregii societăţi. Nu sunt înregimentat politic nicăieri, fac parte dintr-un guvern politic. Nu am niciun interes eu, am intersul să fie o lege aşa cum românii şi-o doresc", a adăugat ministrul Justiţiei.

Președintele, scos din schema numirii procurorilor șefi

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a prezentat, miercuri, proiectul de lege privind legile justiţiei, el anunţând modificări semnificative care vizează statutul procurorilor şi judecătorilor, organizarea judiciară şi cea privind CSM.

Inclusiv cele legate de numirea procurilor șefi de către CSM la propunerea ministrului Justiției și nu a președintelui de stat, așa cum se întâmplă acum.

Ceea ce a condus la ideea că justiția va fi subordonată politicului.

Propunerile au fost aspru criticate, inclusiv de preşedintele Klaus Iohannis, care a afirmat că modificările reprezintă "un atac asupra statului de drept" şi asupra luptei anticorupţie, iar dacă vor fi adoptate ele vor "anula" eforturile României din ultimii zece ani.

Lucru confirmat ieri atât de Comisia Europeană, care a cerut explicații Guvernului, cât și de președintele francez Emmanule Macron, aflat în vizită oficială în România.

image
image
image
image
image
image
ambuteiaj   masini viniet apentru bucuresti jpeg
grecia pixabay jpg
Cutremur in Turcia FOTO Profimedia jpg
Israel atacă Iranul FOTO IRGC via CNN jpg
mihaela bilic instagram jpg
436310903 6801597473275047 2085105743623441656 n jpg
ceapa verde adobesotck jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net