Ministrul Justiţiei: ”Dacă furi 100 de oglinzi iei 30 de ani de închisoare, pentru omor iei 18”

Ultima actualizare:

    Ministrul Justiției, Raluca Prună, vrea să repare erorile legislative
Ministrul Justiției, Raluca Prună, vrea să repare erorile legislative

Este aberant, dar adevărat. Legea pedepsește mult mai aspru un hoț decât un criminal. O recunoaște chiar Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, care spune că intenționează să corecteze noile coduri penale.

"Ce avem noi, cred eu, ca problemă, şi trebuie discutat cu cei care au contribuit, specialişti în drept execuţional penal, cu cei care au lucrat la aceste coduri şi care au avut o filosofie probabil atunci când au adoptat codurile, este sporul. Şi dau un exemplu ca să-l înţeleagă toată lumea. Dacă, de exemplu, eu, mâine, mă apuc să fur oglinzi din parcări şi timp de două săptămâni fur 100 de oglinzi, codul va reţine că am făcut 100 de fapte de furt. Şi să zicem că primesc pentru fiecare faptă de furt un an, care e pedeapsa minimă. Se reţine pedeapsa cea mai mare, să zicem un an, pedeapsa minimă, plus 99 de ani de la cele 99 de fapte şi iau o treime din aceşti 99 de ani, pe care îi adaug la anul acela. Deci primesc un an plus 33, 34 de ani de închisoare, dar în realitate voi primi 30 pentru că ăsta e maximum prevăzut de codul penal. Pe de altă parte, pentru o faptă de omor, sub acelaşi cod penal, pot primi 18 ani de închisoare", a declarat Raluca Prună la Digi 24.

Tot demnitarul a spus că judecătorul este obligat să-i dea condamnatului sporul de pedeapsă. ”Ceea ce înainte era la latitudinea judecătorului, acest spor, judecătorul putea să îl dea sau nu, acum este obligatoriu şi toţi aceşti factori concură la ce vedem astăzi, pedepse foarte mari pentru fapte care sunt reprobabile, dar eu cred că toţi suntem de acord că între numeroase fapte de furt şi o faptă de omor probabil că mai greu trebuie să atârne fapta de omor.Trebuie văzut unde anume umblăm ca să corectăm, fin, ceea ce este de corectat", a conchis Prună. Numărul deținuților din România crește în fiecare an cu câte 1.000, astfel că în marie 2015 erau 29.952 de pușcăriași.

image
image
image
image
image
image
Al Di Meola  jpg
febra tifoida romani jpg
Dr Cristina Iftode Sanador jpg
Hidra, Piaţa a Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
cutremur grecia jpg
marcel ciolacu conferinta de presa foto captura video jpg
jean paul getty captura video jpg
symmetrica facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net