Ministerul Sănătății, protocol în caz de deces din cauza Covid-19. Uite ce se întâmplă cu cadavrele!

Ultima actualizare:

    Pacienții infectați cu Covid-19 vor primi brățări de identificare pe toată perioada internării în spital
Pacienții infectați cu Covid-19 vor primi brățări de identificare pe toată perioada internării în spital

Ministerul Sănătăţii a emis un nou ordin pentru protocolul în caz de deces al unui pacient infectat cu coronavirus. Astfel, cadavrele celor bolnavi nu se mai îmbălsămează, pacienții vor purta brățară de identificare, iar decedații vor fi transportați în saci dubli. Iată și alte măsuri cu privire la înmormântare dar și ce trebuie să facă rudele.

Ministrul Sănătăţii a emis un nou ordin pentru aprobarea Protocolului specific privind managamentul după decesul pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus. Protocolul prevede reguli stricte pentru angajaţii firmelor de pombe funebre, dar şi o procedura rapidă pentru înmormântarea celor decedaţi după ce au fost infectaţi cu noul virus.

Ordinul 570 publicat în Monitorul Oficial prevede un protocol specific, ce stabilește clar, pas cu pas, ce se întâmplă cu cadavrele persoanelor care au decedat în spital sau acasă în urma infectării cu coronavirus. Este o situație specială care a avut nevoie să fie reglementată, deoarece cadavrele sunt purtătoare de virus, iar o manipulare incorectă poate duce la răspândirea Covid-19. În cazul acestor persoane procedura este diferită, de la transportul la morgă până la înmormântare. Rudele celor decedați trebuie, de asemenea, să respecte reguli strice. Iată ce trebuie să știm cu toții!

Autopsia cadavrelor nu mai este necesară

În cazul în care o persoană a decedat infectată de coronavirus, internată fiind în spital, autopsia cadavrului nu mai este necesară deoarece testele efectuate au confirmat deja diagnosticul. „În cazurile spitalizate pentru care în perioada internării se confirmă diagnosticul de infecţie cu SARS-CoV, evoluţia fiind urmată de deces, autopsia cadavrului pentru a confirma diagnosticul clinic de deces deja confirmat prin analize de laborator nu mai este necesară. Autopsia este de evitat din cauza riscurilor de transmitere a bolii infectocontagioase”, se arată în noul Protocol, potrivit hotnews.ro

Pacienţii cu Covid-19 primesc brăţări de identificare 

Pentru identificarea rapidă și sigură a tuturor pacienților internați în spital și care sunt infectați cu Covid, aceștia vor purta la mână o brățară de identificare. Pe această brățară vor fi trecute numele și prenumele persoanei respective. "Pe perioada epidemiei, pacienţii confirmaţi cu SARS-CoV2 vor primi brăţară de identificare cu numele şi prenumele, completate lizibil şi verificate în baza documentului de identitate", se mai arată în protocol.

barbat cu o masca de protectie pe fata jpeg

Rudele, anunțate de deces prin telefon

Rudele vor fi anunţate telefonic în legătură cu starea pacienților internați cu coronavirus, dar cu eventualele decese ale celor dragi. În cazul decesului, dacă aparținătorii locuiesc la mai puțin de 100 de kilometri de spital, ei trebuie să ridice decedatul în 24 de ore de la deces. Rudele care locuiesc la o distanță mai mare de 100 de kilometri de unitatea spitalicească, pot ridica decedatul în termen de 48 de ore de la deces. Atenție,însă! Nu oricine poate merge la spital. Protocolul prevede reguli clare în acest sens. Astfel, dacă aparținătorul se află în izolare au carantină, nu îi este permis să se prezinte la spital.

Certificatul de deces, eliberat de medicul din spital sau de familie

Certificatul de deces va fi completat şi eliberat de medicul curant al pacientului din secţia de spital. Protocolul se aplică şi următoarelor cazuri de deces: persoanelor aflate în izolare la domiciliu şi persoanelor aflate în carantină, în evidenţa direcţiilor de sănătate publică sau a altor instituţii ale statului. În aceste situaţii medicul de familie este cel care eliberează certificatul medical constatator al decesului, în baza fişei medicale a pacientului.

Persoana decedată, transportată în saci impermeabili dubli

Protocolul Ministerului Sănătății prevede că un cadavru al unei persoane decedate în urma infecției cu coronavirus, infecție confirmată de testele de laborator, nu se îmbălsămează. Excepție fac persoanele care prezintă leziuni traumatice. Cadavrul va fi pulverizat cu produse biocide pe bază de formol, va fi așezat într-un sac impermeabil dublu, închis ermetic cu fermoar. Personalul care, potrivit atribuţiilor, manipulează cadavrul, îmbrăcămintea şi obiectele contaminate cu secreţii ale celui decedat şi care îl transportă la morgă va purta obligatoriu echipament individual de protecţie.

Reguli strice pentru rudele decedatului

Protocolul stabilește și ce au de făcut rudele celor care mor de coronavirus. Astfel, echipamentele individuale de protecţie pentru aparţinătorii decedatului, care vor parcurge procedura de identificare a cadavrului, vor fi asigurate gratuit de către unitatea sanitară în care a fost internat pacientul. Aparţinătorii decedatului care parcurg procedura de identificare a cadavrului vor purta obligatoriu echipament de protecţie de unică folosinţă. Ei vor primi un halat de unică folosinţă, o mască facială, botoşi, dar şi mănuşi. Cel mult două persoane dintre aparţinătorii decedatului pot vedea cadavrul și numai după ce îmbracă echipamentul individual de protecţie. În caz de identificare pozitivă, ei vor semna o declaraţie şi se va completa într-un registru special.

Ministerul Sănătății, protocol în caz de deces din cauza Covid-19: sicriul va fi sigilat

Potrivit Protocolului Ministerului Sănătății cu privire la persoanele decedate în urma infecției cu coronavirus, autoritățile au stabilit ca înhumarea sau incinerarea să se efectueze în cel mai scurt timp disponibil cu sicriul sigilat. Familia sau reprezentanţii autorităţilor publice locale (pentru cazurile sociale) sunt cei care aduc sicriul în care se pune cadavrul.

Citește și:

image
image
image
image
image
image
2 jpg
chirie apartament jpeg
Al Di Meola  jpg
febra tifoida romani jpg
Dr Cristina Iftode Sanador jpg
Hidra, Piaţa a Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
cutremur grecia jpg
marcel ciolacu conferinta de presa foto captura video jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net