Ministerul Mediului ia în calcul modificarea legislaţiei: urşii agresivi ar putea fi împuşcaţi în 24 de ore

Ultima actualizare:

    Ministerul Mediului pregăteşte modificarea legislaţiei: urşii agresivi ar putea fi împuşcaţi în 24 de ore  Sursă foto: Gettyimages
Ministerul Mediului pregăteşte modificarea legislaţiei: urşii agresivi ar putea fi împuşcaţi în 24 de ore Sursă foto: Gettyimages

Ministrul Mediului Taczos Barna a declarat joi că ministerul pe care îl conduce pregăteşte o modificare a legislaţiei, astfel încât animalele agresive să poată fi împuşcate în maximum 24 de ore. Ordonanţa ar urma să fie aprobată în guvern în luna iulie.

Ministrul mediului, Tanczos Barna, spune că pregătește o modificare a legislației pentru ca autoritățile să poată interveni imediat atunci când un urs atacă în mod repetat.Potrivit acestuia, evidențele arată că în ultimii cinci ani, numărul apelurilor la 112 din cauza urșilor a crescut de 10 ori. Față de 2016, anul 2021 va fi probabil anul care va marca această creștere de zece ori.

„Sunt zone unde habitatul e neatins, unde oamenii nu au căutat soluţii locale, nu au trecut la braconaj, otrăvire, nu au pus capcane sau laţ şi exact în zonele unde pădurea e neatinsă, chiar acolo se înmulţesc aceste atacuri. Cred că nimeni nu poate să demonstreze că într-un judeţ unde au fost o mie şi ceva de cazuri de atacuri în 5 ani a crescut de 10 ori suprafaţa tăiată sau masa lemnoasă exploatată din păduri. Acest argument nu mai stă în picioare şi vedem zi de zi că populaţia de urşi creşte natural, în cazul în care nu există intervenţie umană. Vorbim despre o specie aflată în vârful lanţului trofic şi care se simte foarte bine în pădurile României şi vrând-nevrând, creşte ca populaţie  an de an”, a declarat la Digi24 Ministrul Mediului. El a adăugat că „fără dar şi poate” ne confruntăm cu o creştere a populaţiei de urşi.

Astfel, potrivit ministrului, în maximum 24 de ore de la sesizarea unei astfel de probleme cu urșii, în câteva ore la locul respectiv se va deplasa o echipă formată de jandarmi și vânători care va interveni gradual, în funcție de situație: dacă e prima vizită a unui urs în localitate, se începe cu o alungare a animalului. Dacă se constată că se repetă vizitele, trebuie să se treacă la tranchilizare și relocare, iar dacă animalul devine periculos, atacă, e agresiv, atunci soluția va fi de „extragere” prin împușcare, relatează Hotnews.ro.

Activiștii spun însă că schimbarea legislației este un mod mascat de a da drumul la vânătoarea de trofee. „A eșuat să rezolve problema și abordează efectele!Uită că ursul are habitatul degradat, uită că schimbările climatice fac ravagii în rândul populației de urși”, spune președintele Agent Green, Gabriel Păun. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ogoranu luptator anticomunist
image
image
image
image
image
image
Grasime abdominala_shutterstock 1015212598 jpg
alexandru moruzi (2) jpg
pounds 2391239 1280 jpg
bf17828c1172fb1a0ab3c6f43bf0015c jpg
cos de cumparaturi  jpeg
fugar jpg
Explozie de culoare în Grădina Botanică  FOTO: Complexul Muzeal de Științele Naturii Galați
gara de nord jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net