Milioane de euro pierdute de pasagerii care au stat cu orele în aeroport. Cum primești despăgubiri

Ultima actualizare:

    Deși ajung să doarmă prin aeroporturi, pasagerii nu le cer despăgubiri companiilor aeriene atunci când anulează sau întârzie zborurile
Deși ajung să doarmă prin aeroporturi, pasagerii nu le cer despăgubiri companiilor aeriene atunci când anulează sau întârzie zborurile

Au stat pe aeroporturile din România ore întregi, pentru că zborurile lor au fost fie anulate, fie întârziate. Dar din păcate nu au cerut compensații. Așa se face că au pierdut 34.374.000 milioane de euro în 2018.

De la începutul anului și până pe 10 decembrie, 1.348 de curse aeriene au înregistrat incidente pe principalele patru aeroporturi din România: București, Cluj, Timișoara și Iași.

Pasagerii care nu au cerut compensațiile la care au dreptul pe baza legislației europene și au pierdut în total circa 34.374.000 milioane de euro, spun cei de la Flight Refund.

Potrivit Regulamentului European 261/2004, pasagerii sunt îndreptățiți să primească din partea companiei aeriene o compensație de până la 600 de euro pentru zborurile efectuate în ultimii trei ani.

Doar 1% dintre pasagerii afectați își cer drepturile

“Observăm o dublare a incidentelor pe aeroporturile din România față de anul 2017. Dacă anul trecut am monitorizat 500 de incidente, în 2018 cifra a crescut până la peste 1.300 de incidente, 700 dintre acestea fiind eligibile pentru compensații (incidente care nu au fost cauzate de forța majoră, cum sunt, spre exemplu, condițiile meteo excepționale sau grevă). Infrastructura nu poate ține pasul cu evoluția rapidă a traficului aerian, ceea ce înseamnă că, în multe cazuri, avioanele nu mai ajung la destinație la timp sau nu mai decolează la ora programată. Din nefericire, numai 1% dintre pasageri cunosc faptul că pot primi astfel de compensații. De asemenea, călătorii nu știu că pot apela gratuit la ajutor de specialitate și că pot primi banii într-un termen rezonabil. Dacă cei 99% din pasagerii care nu știu că au dreptul la compensații și-ar fi apărat drepturile, până la sfârșitul anului, aceștia ar fi primit compensații de aproximativ 34.374.000 milioane de euro”, a declarat Anikó Bolyó, manager general la Flight Refund.

Despăgubirea este între 250 și 600 de euro

Compensația pentru călătorii cărora li s-a refuzat îmbarcarea, dar și pentru cursele întârziate sau anulate se ridică la 250 euro pentru zborurile de până la 1.500 km și ajunge la 600 de euro pentru zborurile de peste 3.500 km, indiferent de rută. Important este doar să fie operată  de o companie aeriană din UE. Despăgubirea medie acordată de Flight Refund în 2018 a fost de 340 de euro.

Ce trebuie să faci ca să primești banii

În primul rând, trebuie să completezi o cerere, pe care o găsești pe www.flight-refund.eu/ro. Vei primi răspuns rapid  și vei afla dacă te califici sau nu să primești despăgubirea, dar și detalii despre procedura ce trebuie urmată.

Despre Flight Refund

Serviciul Flight Refund a fost înființat în 2012 de economistul și specialistul în comunicare Barbara Schulhof și Tamás Doffek,  investitor particular. Ce doi au constatat că nici măcar pasagerii care zboară în mod regulat nu știu ce drepturi au, respectiv ce despăgubiri li se cuvin în cazul anulării/întârzierii unei curse.

Compania Flight Refund a dezvoltat rapid aria de activitate, extinzând-se din Ungaria și Europa Centrală către piața întregii Uniuni Europene și spre alte destinații internaționale.

Încă din 2016, compania are clienți din România, Cehia, Slovacia, Polonia, Franța, Portugalia și Spania. Înregistrarea pe site-ul companiei se poate face în 14 limbi, iar relațiile cu clienții sunt susținute de către vorbitori nativi.

România este una dintre piețele cheie pentru Flight Refund încă de la înființare. În 2018, țara noastră a devenit piață de interes major, activitatea companiei fiind susținută de un birou local.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net