Mihai Stoica, audiat la DNA pentru cărţile scrise în penitenciar

Ultima actualizare:

    Meme Stoica
Meme Stoica

Directorul sportiv al FC Steaua, Mihai Stoica, este audiat, marţi, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), anunță News.ro. El este martor în dosarul privind cărţile scrise în penitenciar.

Potrivit unor surse judiciare, Mihai Stoica a fost citat să se prezinte la DNA pentru a da declaraţii în calitate de martor, el fiind printre cei care au beneficiat de reducerea pedepsei pentru că a scris patru cărţi cât a stat în penitenciar.

Stoica a fost eliberat condiţionat în 15 februarie, după ce a executat aproape doi ani din pedepasa de trei ani şi şase luni de închisoare primită în dosarul transferurilor de jucători.

Cât a stat în detenţie, Mihai Stoica a scris patru cărţi: „Ultimii 11 ani. Participarea echipelor româneşti de club în competiţiile continentale 2004-2015”, „Competiţia”, „FIFA world cup - Brazilia. Statistici. Analize. Concluzii” şi „UEFA Europa League. În căutarea identităţii”.

Ancheta în acest caz a fost începută în ianuarie, după ce DNA s-a sesizat din oficiu cu privire la suspiciunea săvârşirii infracţiunii de favorizare a făptuitorului, respectiv pentru ajutorul dat unor condamnaţi. Anchetatorii susţin că fapta ar fi fost săvârşită de mai multe persoane care au acţionat concertat în scopul de a crea aparenţa că sunt îndeplinite condiţiile legale pentru ca persoanele condamnate să fie liberate condiţionat.

Conform Legii 254/2013 privind executarea pedepselor, în cazul elaborării de lucrări ştiinţifice, se consideră 30 de zile executate pentru fiecare lucrare ştiinţifică.

“Pentru a profita de această prevedere, s-ar fi creat un mecanism în care ar fi implicate cadre universitare, reprezentanţi ai unor edituri şi membri ai comisiilor din penitenciare, care au acţionat coroborat, astfel încât persoanele condamnate să apară ca autori de lucrări ştiinţifice, iar pedepsele aplicate de instanţe să se considere ca executate”, susţin procurorii DNA.

Din datele Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, 188 de deţinuţi au scris şi publicat peste 400 de cărţi în ultimii doi ani, printre aceştia fiind George Becali, George Copos, Mihai Stoica, Cătălin Voicu, Miron Mitrea, Dan Voiculescu, Dan Diaconescu şi Ioan Niculae.

Începând din 31 august, deţinuţii beneficiază de reducerea a 20 de zile din pedeapsă, indiferent de numărul lucrărilor cu valoare ştiinţifică publicate pe întreaga durată a pedepsei, inclusiv în cazul pedepselor contopite.

image
image
image
image
image
image
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
image
actualitate.net
image
actualitate.net