Miercurea Albă din Săptămâna Luminată. De ce nu se muncește de „nunta șoarecilor”

Ultima actualizare:

    În Miercurea Albă creștinii ortodocși respectă anumite tradiții și obiceiuri străvechi, mai puțin cunoscute dar foarte importante
În Miercurea Albă creștinii ortodocși respectă anumite tradiții și obiceiuri străvechi, mai puțin cunoscute dar foarte importante

Miercurea Albă din Săpămâna Luminată se mai numește și Sfânta Mercurie și este o zi nelucrătoare, obicei respectat mai ales la sate. Astăzi nu se spală, nu se calcă și nu se face curat. În multe zone ale țării există tradiția ca femeile să dea de pomană pasca rămasă de la Paște și vin roșu în amintirea persoanelor dragi care au decedat. Miercurea Albă mai poartă numele și de Miercurea Sfântă.

Miercurea Albă din Săptămâna Luminată. Munca la câmp de „nunta șoarecilor” aduce sărăcie în casă

Azi, bărbații se duc la muncile câmpului, dar femeilor le este interzis să-i însoțească. Ele nu au voie azi să muncească pământul. Conform tradiției, nu este bine să muncești de „nunta șoarecilor”. Asta ar însemna să aduci rozătorele în casă și să te lipsești de bucatele de pe masă tot restul anului. Tradiția spune că femeile care nu respectă aceste obiceiuri străvechi vor atrage în casa și familia lor ghinioanele, iar în familia respectivă gospodina nu va avea ce să pună de mâncare pe masă. Azi, potrivit obiceiului nu trebuie să ne spălăm pe cap deoarece vom încărunți timpuriu.

Miercurea Albă este o zi cu „hartă”. Ce înseamnă asta

În zilele de miercuri și vineri din Săptămâna Luminată e dezlegare la lactate și la pește. Putem mânca de dulce. Aceste zile sunt zile cu „hărți”, iar termenul este folosit pentru a însemna zilele de dezlegare sau suspendare totală a postului. Aceste zile se găsesc pe durata întregului an bisericesc. Zilele cu „hărți” sunt rânduite fie pentru a marca bucuria unor sărbători precedente, fie pentru a-i întări pe credincioții care se pregătesc să țină un post prelungit. Așadar, în aceste zile putem consuma orice alimente dorim (carne, lapte, brânză, ouă, pește etc).

image
image
image
image
image
image
targ paste 2024 orase romania 896983 jpg
castelul pustnicului captura video jpg
avion pixabay jpg
vant puternic Inquam Photos jpg
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net