Mica Unire, între sărbătoare și proteste

iasi.jpg

La Iași, sărbătorirea Micii Uniri s-a transformat în protest la adresa Guvernului PSD-ALDE
Citeste tot despre: 

24 ianuarie 1859. Manifestările dedicate împlinirii a 159 de ani de la Unirea Principatelor Române au avut loc miercuri, în toată ţara. Printre clasicele spectacole de muzică populară și depunerile sobre de coroane, românii și-au strigat nemulțumirile legate de diverse probleme locale sau de Legile Justiției

IAŞI

Dimineaţă au fost minus 19 grade Celsius dar cerul a fost senin, ceea ce a adus în Piaţa Unirii din centrul orașului mii de oameni care au dansat și s-au prins într-o mare Horă a Unirii. Surprinzător, politicienii de prim rang s-au ţinut  departe de manifestările din capitala Moldovei. Manifestarile festive de la Iasi au inclus împărțirea a peste 5.000 plăcinte tradiţionale moldoveneşti, ceai şi vin fiert. La un moment dat, în timpul discursului oficialităților, zeci de oameni au huiduit şi au scandat “Hoţii, hoţii”, “Vrem autostradă, nu penali pe stradă” anunță știrileprotv.ro

7464911-mediafax_foto-andreea_alexandru.jpg

Hora Unirii de la Universitate nu s-a bucurat de succesul așteptat

București

Primăria Capitalei a organizat în Piața Universității o Horă a Unirii la care au participat doar câteva zeci de persoane în ciuda insistențelor autorităților. În replică, în Piața Victoriei, la lăsarea serii, sute de bucureștenii s-au strâns într-o Horă a Unirii nemulțumiților față de prestația coaliției PSD-ALDE. După ce în spațiul public au apărut mai multe apeluri pentru salvarea Hotelului Concordia, unul dintre monumentele importante ale Unirii, Municipalitatea a decis exact de Ziua Unirii Principatelor să se implice. De ce este importantă clădirea? Hotelul Concordia se află pe strada Smârdan nr. 39 şi a găzduit, în noaptea de 23 spre 24 ianuarie 1859, întâlnirea în care s-a hotărât dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Ţării Româneşti, după ce ce fusese ales domnitor în Moldova

Timișoara

Mica Unire a fost celebrata și în vestul tarii, la Timisoara. Zeci de oameni au venit la statuia lui Alexandru Ioan Cuza și, după o scurtă lecție de istorie și imnul țării, cei prezenti au dat “mână cu mână”și au dansat Hora Unirii. Un tricolor urias, de o suta de metri, a fost întins în centrul Timisoarei. Seara, de la Muzeul Unirii spre Palatul Culturii a fost organizată parada militarilor de la Brigada 15 Mecanizată, în tradiţionala retragere cu torţe.

MUREŞ

Maestrul Gheorghe Zamfir, acompaniat de Corul Accoustic şi Orchestra Metropolitană Bucureşti, susţine un “Concert Extraordinar în anul Centenarului Marii Uniri, 1918-2018”, în ziua Unirii Principatelor Române. Spectacolul va avea loc miercuri, de la ora 19,30, la Palatul Culturii din Târgu Mureş, între invitaţii speciali regăsindu-se şi Emil Constantinescu, fostul preşedinte al României din perioada 1996-2000.

Înaintea concertului de la Palatul Culturii, Primăria Târgu Mureş organizează, la Teatrul Naţional, un spectacol susţinut de Nicolae Furdui Iancu, Ionuţ Fulea şi Sergiu Cipariu, alături de care participă actorii Dan Rădulescu şi Liviu Pancu, precum şi ansamblul folcloric “Spice Mureşene”.

GALAŢI

Aproximativ 600 de persoane au participat, miercuri, la Galaţi, la manifestările dedicate Zilei Unirii Principatelor, la statuia lui Al. Cuza. Într-unul dintre cartiere, mai mulți pensionari ingenioși, au sculptat din gheață și zăpadă un portret al lui Alexandru Ioan Cuza.

La ora 19.00, o sută de fete din România şi Moldova vor defila, costumate în ii, în holul Universităţii Dunărea de Jos. Prezentarea va conţine 100 de costume populare autentice cu vechime cuprinsă între 70 şi 140 de ani din toate zonele geografice ale României.

Loading...

Citește și

  • Aproape 100 de manifestări au fost programate în toată ţara, duminică (24 ianuarie), de Ziua Unirii, la acestea fiind aşteptate peste 100.000 de persoane. Preşedintele României, Klaus Iohannis, a mers la Iaşi pentru a celebra Unirea Principatelor Române din 1859.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1
3
ClickPoftaBuna.ro : 1