Mesajul românului Iulian Gherguț, răpit de jihadişti VIDEO

ghergut.jpg

iulian ghergut
Iulian Gherguţ, românul răpit în luna aprilie de o grupare jihadistă în Burkina Faso, a transmis un mesaj familiei şi autorităţilor române
foto: captură video

Iulian Gherguț este românul care în luna aprilie din 2015 a fost răpit în Burkina Faso de membri ai grupului jihadist Al-Mourabitoune. Recent, Iulian Gherguț a apărut într-o filmare şocantă cu un mesaj pentru autorităţi.

Potrivit Adevarul.ro, MAE a confirmat identitatea românului şi i-a anunţat familia.

«Celula de criză interinstituţională care gestionează situaţia cetăţeanului român răpit în Burkina Faso (din care fac parte MAE, SIE, SRI, MApN, Administraţia Prezidenţială), constituită conform "Metodologiei de comunicare şi acţiune pentru instituţiile cu responsabilităţi în gestionarea situaţiilor de atacuri teroriste în care sunt implicaţi cetăţeni români aflaţi în afara teritoriului României", aprobată de şedinţa CSAT din 3 iulie 2013, a luat notă de difuzarea, la data de 29 august 2015, a unui material video cu cetăţeanul român Iulian Gherguţ.

Celula de criză interinstituţională s-a reunit imediat ce materialul video a devenit public, a analizat diverse scenarii de evoluţie a cazului şi au examinat acţiunile posibile pentru soluţionarea situaţiei cetăţeanului român luat ostatic.

Celula de criză interinstituţională studiază în regim de urgenţă autenticitatea materialului video menţionat. Totodată, Celula de criză interinstituţională confirmă că persoana care apare în materialul video este cetăţeanul român în cauză.

În cazul în care veridicitatea materialului video se confirmă, se poate considera că materialul reconfirmă datele deţinute deja de celula de criză interinstituţională conform cărora cetăţeanul român se află în viaţă şi este în bune condiţii de sănătate. Familia cetăţeanului român a fost informată de către Celula de criză interinstituţională cu privire la apariţia materialului video.

În cazul în care autenticitatea materialului video se confirmă, Celula de criză interinstituţională precizează că lansarea unui astfel de mesaj în spaţiul public se înscrie în tiparul obişnuit al situaţiilor de acest gen. Celula de criză mai precizează că, având în vedere specificul acestei operaţii de autentificare, procedurile de verificare pot să dureze. Celula de criză interinstituţională va continua efortul său, prin instituţiile sale componente, conform competenţelor fiecăreia, pentru eliberarea cetăţeanului român.», a transmis, duminică, Ministerul Afacerilor Externe, menţionează sursa citată.

«Gruparea Al-Mourabitoune invită Guvernul român să acorde o atenţie serioasă dosarului negocierilor cu privire la ostaticul român care este în mâinile noastre. Guvernul român va fi responsabil în totalitate pentru soarta ostaticului, dacă întârzie să profite de ocazia oferită de a-şi elibera cetăţeanul. Gruparea Al-Mourabitoune confirmă loialitatea faţă de Abu Bakir Al Bagdadi (n.r. liderul Statului Islamic) şi neagă faptul că ar fi aderat la Al-Qaida», acesta este mesajul lui Adnane Aboul Walid Al-Sahraoui, liderul Al-Mouarbitoune, potrivit Adevărul.ro

MAE analizează în perioada următoare autenticitatea înregistrării video în care Iulian Gherguţ cere ajutorul Guvernului pentru a fi eliberat.

Răpirea lui Iulian Gherguţ, revendicată de gruparea jihadistă Al-Mourabitoune

Iulian Gherguţ plecat într-o zonă de conflict, foarte periculoasă, pentru a câştiga mai mult decât în ţară. Iulian Gherguţ a fost răpit pe 4 aprilie de persoane înarmate, de la o mină de mangan din Burkina Faso.

Mina de mangan Tambao, situată în provincia Oudalan, la circa 20 km de Mali, a fost atacată de un grup de terorişti provenind din Mali.

După ce l-au răpit pe Iulian Gherguţ, cei cinci atacatori s-au îndreptat spre Mali sau Nigeria, iar forţele speciale încearcă să-i localizeze. Alte două persoane au fost rănite şi au fost transportate de urgenţă la spital pentru a fi operate. Atacul la mina de mangan Tambao, administrată de Pan African Minerals, companie a omului de afaceri român Frank Timiş, a fost premeditat.

Iulian Gherguţ este originar din comuna nemţeană Săbăoani, satul Traian. Localitatea este una dintre cele mai bogate din Moldova, populată majoritar de etnici catolici. Iulian Gherguţ, în vârstă de 39 de ani, este plecat de mai mulţi ani din localitatea natală, iar anul trecut s-a căsătorit cu o tânără din Bucureşti.

VIDEO

 

Loading...

Citește și

ClickPoftaBuna.ro 0 ClickPoftaBuna.ro 1
3
ClickPoftaBuna.ro : 1