Mesajul lui Ion Iliescu la moartea Regelui Mihai. ”Relația noastră n-a fost simplă”

Ultima actualizare:

    Regele Mihai și Ion Iliescu au avut o relație complicată
Regele Mihai și Ion Iliescu au avut o relație complicată

Ion Iliescu a transmis un mesaj pe blogul personal la moartea Regelui Mihai. Fostul președinte a elogiat felul în care ultimul rege al României și-a făcut datoria în momentele de cumpănă ale istoriei și nu a ezitat să vorbească despre relația deloc simplă pe care el însuși a avut-o cu Regele Mihai după 1989.

„Am aflat cu tristețe vestea încetării din viață a fostului suveran al României, Mihai I. Viața sa, într-un secol agitat, plin de violențe și de schimbări dramatice, nu a fost nici simplă, nici ușoară. Și-a făcut datoria cu onoare, a luat decizii determinante pentru viitorul țării, în condiții dintre cele mai dificile”, a scris Ion Iliescu pe blogul personal, la scurt timp după ce a Casa Regală a României a anunțat că Regele Mihai a murit marți, 5 decembrie, la reședința personală din Elveția.

”A dovedit un exemplar patriotism  în anii grei ai exilului. Revenit în țară, după schimbările din decembrie 1989, a trecut peste dezamăgiri și momente dificile și a devenit avocatul României în efortul ei de integrare europeană și euroatlantică. A fost un exemplu de responsabilitate politică și civică.

Păstrez amintirea discuțiilor purtate în decursul timpului, după 1989, atât la Versoix cât și la București. Relația noastră nu a fost simplă, în vremurile agitate ale începutului tranziției. Rațiunea și sensul servirii interesului public, indiferent de poziția în care ne aflam, au fost mai puternice, și, împreună, am reușit să transmitem către partenerii noștri un mesaj puternic, de asumare a valorilor comunității europene.

Prin dispariția Regelui Mihai se încheie poate cel mai zbuciumat capitol al istoriei României moderne, o istorie complexă, deseori dramatică, dar care a asigurat locul cuvenit al țării noastre în Europa și în lumea contemporană.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a mai scris fostul președinte al României.

Ion Iliescu a blocat întoarcerea Regelui Mihai în țară în 1990

Prima tentativă a Regelui Mihai de a veni în România a avut loc în decembrie 1990, când Regele avea deja 69 de ani. După câteva ore petrecute în București, Regele și suita sa au plecat spre Curtea de Argeș pentru a se reculege la mormintele înaintașilor. Vehicule militare și soldați înarmați i-au blocat drumul. A fost reținut pe autostrada spre Pitești și expulzat din țară.

În 1992, noul guvern român i-a permis regelui Mihai să revină în ţară de Paşti. Regele a fost întâmpinat de populaţie cu o simpatie deosebită. În Bucureşti, peste un milion de persoane au ieşit în stradă pentru a-l vedea. Popularitatea regelui a îngrijorat guvernul preşedintelui Ion Iliescu, regelui interzicându-i-se accesul în România pentru următorii cinci ani.

Abia sub preşedinţia lui Emil Constantinescu, în 1997, Regele Mihai a primit înapoi cetăţenia română. Ulterior, i-au fost retrocedate şi o parte din proprietăţi.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net