Mesaj pe WhatsApp: stați în case! Autoritățile fac precizări despre norul radioactiv

nor_radioactiv-pericol-foto_shutterstock.jpg

norul radioactiv pericol pentru sanatatea oamenilor
Un mesaj circulă pe WhatsApp prin care oamenii sunt îndemnați să nu iasă din case, astăzi, 19 august, după ora 12.00, din cauza norului radioactiv din Rusia
Foto Shutterstock
Citeste tot despre: 

Este panică pe Internet. Un mesaj alarmant circulă pe WhatsApp care avertiza despre apropierea de România a unui nor radioactiv. Autoritățile române au transmis duminică, 18 august, un comunicat de presă în care aduc lămuriri despre zvonul.

Un mesaj circulă pe WhatsApp prin care oamenii sunt îndemnați să nu iasă din case, astăzi, 19 august, după ora 12.00.

Mesaj pe WhatsApp: stați în case!

Mesajul care circulă pe rețelele de socializare despre un așa zis nor radioactiv care s-ar apropia de România ”dinspre Rusia” a alarmat pe toți cei care l-au citit. Încă este vie în memorie, explozia de la Cernobîl, din 26 aprilie 1986, la ora 01.23. Atunci, autoritățile comuniste din URSS și din Republica Socialistă România nu au comunicat gravitatea exploziei, consecințele și nici nu a oferit tartament preventiv. Au murit zeci de persoane imediat, iar câteva mii de copii s-au îmbolnăvit de cancer tiroidian.

Mesajul care circulă pe WhatsApp: ”Este recomandat ca mâine de la 12 până luni seara să nu ieșiți prea mult din casă si mai ales la drum. Este bine și să țineți ferestrele închise, pentru ca atunci trec nori radioactivi deasupra Romaniei dinspre Rusia.” - se arăta în mesajul respectiv.

Autoritățile fac precizări despre despre norul radioactiv

Comunicatul de duminică 18 august, este semnat de reprezentanți ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgenţă (IGSU), ai Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) și Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM).

Toate aceste instituții aduc în atenția opiniei publice faptul că nu există date care să confirme sau să indice existența unor factori de risc radiologic pentru populația de pe teritoriul României sau mediu care să impună luarea unor măsuri de răspuns.

 • ”Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) realizează în permanență monitorizarea radioactivității mediului pe teritoriul României, prin Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului (RNSRM).
 • ​În acest sens, ANPM împreună cu CNCAN informează că măsurătorile efectuate pe teritoriul României, în perioada 8 august până în prezent, indică faptul că, în momentul de față, în România nu există nicio modificare a fondului natural din punct de vedere a radioactivității mediului.
 • ​De asemenea, precizăm că nici la nivel internațional nu au fost raportate modificări ale nivelului de radioactivitate a mediului.
 • CNCAN rămâne în contact permanent cu Centrul de Incidente și Urgenţe din cadrul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică de la Viena și cu statele cu care România are încheiate tratate bilaterale în cadrul Convenției Internaționale de notificare rapidă în cazul urgenţelor radiologice și accidentelor nucleare.
 • IGSU, ca punct de contact declarat la nivelul Uniunii Europene, menține permanent legătura cu partenerii noștri la nivel european.
 • ANPM raportează datele rezultate în urma monitorizării radioactivității mediului efectuate la nivel național către platforma europeana EURDEP.
 • ​La ora emiterii comunicatului, nivelul radiațiilor măsurate de către ANPM prin RNSRM se încadrează în limitele radioactivității mediului natural.
 • CNCAN, ANPM împreună cu IGSU precizează că nu există niciun pericol radiologic pentru populație sau pentru mediu.”
 • Ce au anunțat oficialii ruși

  Nivelul de radiaţii în oraşul Severodvinsk, regiunea Arhanghelsk (nord-vestul Rusiei), a crescut de până la 16 ori la 8 august, după un accident despre care autorităţile ruse au spus ca a implicat un test cu rachetă pe o platformă în mare, a anunţat marţi Agenţia meteorologică de stat din Rusia (Rosghidromet), citată de agenţia de presă TASS, potrivit Reuters.

  Ministerul Apărării rus declarase iniţial că nivelul de radiaţii s-a încadrat în parametri normali după incidentul de joi (8 august), dar autorităţile din Severodvinsk au semnalat o creştere bruscă a nivelului de radiaţii pentru o perioadă scurtă de timp. Greenpeace a anunţat că nivelul radiaţiilor (de la Severodvinsk) a crescut de 20 de ori, scrie adevarul.ro.

 • Citește și

 • Cum se tratează nodulii tiroidieni

 • Cum a ascuns regimul comunist efectele tragediei de la Cernobîl

Loading...

Citește și

 • rusia a lansat o rachetă nucleara in poligonul Nionoksa

  Românii sunt îngrijorați pentru că nu știu dacă norul radioactiv din Rusia va afecta și țara noastră. Mulți își mai aduc aminte că după explozia de la Cernobîl conducerea comunistă a anunțat teribilul accident după o săptămână. Iată ce spun specialiștii!

 • accident nuclear, sfaturi accident nuclear, Nuclearelectrica, pericol contaminare, masca protectie, Centrala de la Cernavoda, risc nuclear, atac chimic

  Unitatea a doua a Centralei Nucleare de la Cernavodă s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic Național, joi dimineața, din cauza unor „disfuncționalități la un sistem electric de proces, partea clasică, nu cea nucleară a centralei”. Reprezentanții Nuclearelectrica (compania care exploatează unitățile 1 și 2 ale CNE Cernavodă) au precizat că nu sunt motive de îngrijorare pentru populație. Totuși, energia nucleară rămâne un „cartof fierbinte” și nu strică să fii pregătit din timp pentru ce e mai rău.