Mergi la mare în weekend? Ai grijă unde şi ce mănânci!

Ultima actualizare:

    Turiştii români nu sunt întotdeauna atenţi la ceea ce mănâncă la mare Foto: Arhivă Click!
Turiştii români nu sunt întotdeauna atenţi la ceea ce mănâncă la mare Foto: Arhivă Click!

Unii români şi-au încheiat concediul, însă pentru alţii vacanţa abia începe. Litoralul românesc e la fel de primitor, mai ales că tarifele de cazare încep să scadă. Pentru a nu-ţi pune în primejdie timpul de odihnă pentru care ai „muncit” un an, iată la ce să fii atent când mergi la masă!

Inspectorii ANPC n-au lipsit nici un weekend de pe Litoral. Ai zice că s-au mutat cu toţii la mare. În realitate, angajaţii de la Protecţia Consumatorului au inspectat la sânge modul în care patronii de restaurante, terase şi hoteluri îşi întâmpină clienţii în vacanţă. Zeci de proprietari de terase şi restaurante au fost amendaţi ori s-au ales cu activitatea temporar suspendată din cauza unor abateri serioase de la normele de securitate alimentară. Unii vindeau alimente fără termen de consum ori în porţii mai mici decât scria în meniu. Alţii depozitau mâncarea în locuri insalubre sau în aer liber, la temperaturi exagerate. Preşedintele ANPC Bogdan Pandelică ne spune la ce să avem grijă când mâncăm pe Litoral.

Verifică ingredientele

Meniul trebuie să conţină o listă cu produsele care intră în compoziţia preparatelor. Dacă nu se regăsesc în meniu, cere informaţii referitoare la ingredientele cu potenţial alergen, pentru a te scuti de neplăceri ulterioare. Cere informaţii despre cât de proaspăt e peştele din farfurie şi solicită o dovadă în acest sens. „Sfatul meu este să verifice caracteristicile produsului (miros, culoare, aspect). Temperaturile ridicate favorizează procesul de alterare a produselor alimentare. Refuzaţi preparatele care prezintă caracteristici de produs alterat (aspect mâzguit, miros de acru, aspect spongios de început de fermentare, produs deformat sau cu consistenţă moale ori îngheţată”.

Atenţie la igienă

Se spune că îţi poţi da seama de igiena din bucătăria restaurantului după cât de curate sunt toaletele. Aşa că, înainte de a comanda mâncare, dă o raită pe la WC şi fă o inspecţie. Oricum te speli pe mâini înainte de masă, nu? Dacă nu eşti convins, ai putea solicita acordul să vizitezi bucătăria. Unele restaurante permit acest lucru fără rezerve, altele nu. „Modalitatea de depozitare sau de păstrare a alimentelor, curăţenia locaţiei şi a veselei, felul în care sunt serviţi, informaţiile legate de preţ şi cantitatea netă, toate sunt indicii ale calităţii serviciului alimentar”, spune Bogdan Pandelică. 


    Bogdan Pandelică, preşedinte ANPC
Bogdan Pandelică, preşedinte ANPC

Ce alimente să eviţi

Şeful ANPC ne îndeamnă să verificăm dacă operatorii respectă temperatura la care sunt depozitate/expuse la vânzare produsele alimentare alese. „Temperatura menţionată de producător pe eticheta ce însoţeşte produsul trebuie să coincidă cu temperatura la care este expus la comercializare produsul achiziţionat”. Cel mai greu de păstrat la temperatură optimă este peştele proaspăt. De aceea, multe restaurante şi terase care se respectă se feresc să achiziţioneze cantităţi mari de peşte proaspăt, de teamă să nu rămână cu el. Celelalte, îl depozitează la temperaturi improprii sau îl congelează. În general, evită hamsiile (dacă sunt expuse în aer liber), fructele de mare (şansa de a fi proaspete e mică) şi peştele de munte (vine de la distanţă, deci nu se păstrează mult timp proaspăt).

Iată cum îţi menţii bronzul până la iarnă!

Bogdan Pandelică, preşedinte ANPC
Bogdan Pandelică, preşedinte ANPC

Tocmai te-ai întors din vacanţă şi vrei ca nuanţa ciocolatie a pielii să dureze mai mult? Specialiştii te învaţă cum să-ţi menţii bronzul, prin alimentaţie. Cea mai eficientă metodă pentru a-ţi păstra bronzul este o dietă bazată pe alimente colorate, bogate în betacaroten, cum sunt morcovii, roşiile, ardeii graşi, cartofii dulci, spanacul, pătrunjelul, salata verde, andivele, caisele, dovleacul, mango, papaya, portocalele, prunele, pepenele galben. Un studiu efectuat de dr. Stephen de la Universitatea din Nottingham arată că un consum regulat de alimente cu niveluri ridicate de betacaroten pigmentrează textura pielii, datorită substanţelor chimice naturale numite carotenoide, care se găsesc în compoziţia lor, informează adevarul.ro. Specialiştii atrag atenţia că, dacă obişnuieşti să mănânci o cantitate foarte mare de alimente ce au în compoziţia lor betacaroten, există riscul să faci carotenemie, o boală ce duce la modificarea culorii pielii. Afecţiunea nu pune viaţa în pericol. Când nu se mai consumă aceste alimente, pielea revine la culoarea ei normală. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
fumat , alcool, jpg
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net