Mărturii din Infern: «Ne-au bătut cu pumnii şi bastoanele»

Ultima actualizare:

    10 august. Jandarmii au făcut ravagii în rândul celor care şi-au strigat nemulţumirile în Piaţa VictorieiFoto: Inquam Photos
10 august. Jandarmii au făcut ravagii în rândul celor care şi-au strigat nemulţumirile în Piaţa VictorieiFoto: Inquam Photos

Violenţa jandarmilor lasă urme! După mitingul din Piaţa Victoriei, mulţi protestatari acuză probleme de sănătate. Unii tuşesc, respiră cu dificultate şi au iritaţii ale pielii, ca urmare a jeturilor de gaze, alţii prezintă leziuni din cauza loviturilor cu bastoanele, cu pumnii sau cu picioarele. 10 august rămâne un moment pe care nu-l vor uita prea uşor.

Ionuţ Rădulescu nici măcar n-a participat la mitingul împotriva regimului PSD. El se afla în timpul serviciului, la volanul taximetrului, alături de turişti israelieni. „Am plecat de la un hotel şi ne îndreptam către un club. Ne-au oprit jandarmii la intersecţia Ion Mihalache cu Banu Manta şi au început să ne bată. Fără nici un motiv, nici nu am apucat să reacţionăm”, rememorează tânărul de 30 de ani clipele de groază.

“Cetăţenii israelieni nu aveau nici o legătură cu protestul. Jandarmii nu ne-au dat nici o explicaţie. Ne-au oprit şi am luat bătaie. Turiştii au fost bătuţi foarte mult în maşină, cu pumnii şi cu bastoanele. Pe urmă, ne-au tras afară din maşină, ne-au încătuşat şi ne-au bătut. Apoi, cred că şi-au dat seama că au greşit şi ne-au lăsat în pace. Mi-au controlat maşina, unde nu au găsit absolut nimic, mi-au făcut poze la buletin. După aceea, ne-au descătuşat şi am plecat la un hotel, de unde am solicitat Poliţia şi Salvarea”, povesteşte Ionuţ Rădulescu, potrivit TVR.


    Ionuţ Rădulescu va sta 42 de zile cu braţul în ghipsFoto: mediafax.ro
Ionuţ Rădulescu va sta 42 de zile cu braţul în ghipsFoto: mediafax.ro

Taximetristul are fractură de antebraţ stâng şi trebuie să stea cu mâna în ghips nu mai puţin de 42 de zile: „În acest timp nu pot face absolut nimic, sunt stângaci (...) Nu înţeleg de ce tot dădeau, dacă eu eram pe burtă şi încătuşat”. Taximetristul mai spune că şi-a angajat un avocat şi că va da în judecată Jandarmeria şi va cere daune, iar în acest mod vor proceda şi cei patru turişti israelieni.   

Maiorul Laurenţiu Cazan, coordonatorul jandarmilor în Piaţa Victoriei, susţine că erau verificate toate taxiurile existând informaţii că unele dintre persoanele violente încercau astfel să părăsească zona. 

«M-au lovit cu pumnul în cap»


    Angelica Troia
Angelica Troia

Angelica Troia (42 de ani), din Timişoara, s-a întors de la proteste cu probleme la ochiul stâng, cu urechea dreaptă fără auz şi cu alte răni pe corp, scrie adevarul.ro. Ea a fost în primul rând al protestatarilor şi povesteşte că, în jurul orei 17.00, avea să simtă brutalitatea jandarmilor. “Prima dată au dat cu acele sprayuri. M-au lovit cu pumnul în cap, iar eu am ripostat. M-am pus ca ţeastoasa, mi-am apărat capul şi faţa cât s-a putut. Ei mă loveau şi mă înjurau. În final am primut un jet de gaz, de atunci nu mai ştiu ce s-a întâmplat. M-am trezit după jumătate de oră în ambulanţa SMURD”, îşi aminteşte Angela. “Am traumatisme multiple. Am retina de la ochiul stâng afectată. Practic, nu văd nimic cu ochiul stâng. Plus cu urechea dreaptă nu prea aud. Mă mişc ca un robot, am dureri când întorc gâtul”, adaugă ea. 

Angelica Troia a crescut la un orfelinat din Bucureşti. La vârsta de 14 ani a fost pe străzile din Capitală în timpul revoluţiei. Atunci, fratele său geamăn avea să fie ucis de un glonţ. 

211 protestatari răniţi în Piaţa Victoriei au depus plângeri

Protestatarii răniţi în Piaţa Victoriei, la protestul din 10 august, pot depune plângeri şi în weekend, potrivit Mediafax. Parchetul Militar şi-a prelungit programul de lucru pentru zilele de sâmbătă şi duminică, pentru a putea primi în continuare plângeri, în intervalul orar 9.00 – 14.00. Până ieri, în acest dosar au fost înregistrate 211 de plângeri penale şi au fost audiate 92 de persoane. La dosarul  de urmărire penală a fost ataşat Ordinul de intervenţie din data de 10 august 2018 întocmit de către comandantul acţiunii şi aprobat de prefectul municipiului Bucureşti prin contrasemnare.

image
image
image
image
image
image
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net