Marian Vanghelie reținut DNA

Ultima actualizare:

    Marian Vanghelie a fost reținut pentru 24 de oreFoto mediafax
Marian Vanghelie a fost reținut pentru 24 de oreFoto mediafax

Primarul Marian Vanghelie a fost dus în Arestul Poliţiei Capitalei, fiind reţinut pentru 24 de ore, avocatul său Cristian Ene precizând că i-au fost aduse la cunoştinţă acuzaţiile, iar edilul şi-a rezervat dreptul de a nu face deocamdată declaraţii.

Marian Vanghelie a fost scos de jandarmi din sediul DNA, unde a stat aproximativ o oră, şi dus la Arestul Capitalei. Avocatul Cristian Ene a precizat că primarului i-au fost aduse la cunoştinţă acuzaţiile, iar acesta şi-a rezervat dreptul de a nu da deocamdată declaraţii în faţa anchetatorilor. El a mai spus că procurorii nu au precizat dacă vor face sau nu propunere de arestare preventivă pentru Vanghelie. Primarul sectorului 5 Marian Vanghelie a fost reţinut pentru 24 de ore, de procurorii anticorupţie, fiind suspectat că a luat mită pentru a favoriza firmele unui om de afaceri să obţină contracte de două miliarde de lei cu primăria. În acest dosar au mai fost reţinuţi Mircea-Sorin Niculae, vărul primarului Marian Vanghelie, şi alte trei persoane.

Marian Vanghelie, reținut: Suspectat de abuz în serviciu

Primarul sectorului 5 Marian Vanghelie a fost adus, în jurul orei 22.15, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), pentru a fi audiat. Întrebat de jurnalişti dacă a luat mită, Vanghelie a răspuns "O să vă convingeţi", înainte de a intra în sediul DNA, adus de jandarmi.

Vanghelie a fost adus la DNA după ce procurorii au făcut percheziţii la Primăria Sectorului 5 în prezenţa acestuia, timp de aproape opt ore, după alte percheziţii, de aproximativ cinci ore, la locuinţa primarului. Avocaţii acestuia au declarat că edilul este suspectat de abuz în serviciu, de la locuinţa sa fiind ridicate mai multe ceasuri de valoare, precum şi documente privind un teren care îi aparţine fostei sale soacre.

Potrivit unor documente ale anchetatorilor, primarul Marian Vanghelie este suspectat că, începând din 2007, l-a ajutat pe omul de afaceri Marin Dumitru să obţină contracte cu primăria în valoare de două miliarde de lei, primind în schimb un comision de 20 la sută. Pentru atribuirea şi plata contractelor de execuţie de lucrări publice, edilul percepea un "comision" de aproximativ 20 la sută din valoarea acestora, care era plătit de omul de afaceri prin intermediul unor persoane apropiate celor doi, respectiv Daniel-Nicolae Dinuţ şi Mircea-Sorin Niculae, văr al lui Vanghelie, spun anchetatorii în documentele citate.

Marian Vanghelie, reținut: Cum se lua comisionul

"Comisionul" ar fi fost plătit, în parte, şi sub forma unor contracte nejustificate din punct de vedere comercial, în virtutea cărora firma Premier Palace SRL, controlată de Marin Dumitru prin intermediul unor societăţi de tip off-shore, ar fi plătit sume semnificative de bani unor firme controlate, prin interpuşi, de către Marian Vanghelie.

Firmele beneficiare ar fi fost Bucureşti S.A. şi Fashion Brand Management S.R.L., la care era asociat Mircea-Sorin Niculae, cea din urmă fiind administrată în fapt de Oana Niculescu-Mizil, Calex Business S.R.L., controlată de Tiberiu Bodea, un apropiat al lui Vanghelie, şi Economat Sector 5 S.R.L., al cărei director general este Laura Ciocan, tot o persoană apropiată lui Vanghelie, potrivit anchetatorilor.

Pentru garantarea plăţii "comisionului" de 20 la sută din valoarea contractelor publice, Marin Dumitru ar fi cedat controlul societăţii comerciale Splai S.A., care are în proprietate numeroase clădiri şi terenuri, unor persoane apropiate lui Vanghelie. Astfel, părţile sociale ale firmei Eurowest S.R.L. (care deţine majoritatea acţiunilor la Splai S.A.) ar fi fost cedate în favoarea şoferului lui Vanghelie, Adrian Murgoci.

Din 2007 şi până în prezent, Vanghelie şi vărul său Mircea-Sorin Niculae, acţionar majoritar la societatea comercială Bucureşti S.A. şi asociat unic la societatea comercială Fashion Brand Management S.R.L., au transferat sume de bani provenite din comiterea infracţiunilor de luare de mită sub forma achiziţionării de bunuri mobile şi imobile şi sub forma introducerii acestora în patrimoniul societăţilor comerciale controlate de cei doi, în scopul ascunderii originii ilicite a acestora.

Marian Vanghelie, reținut: Oana Mizil, trafic de influență

La rândul său, Oana Mizil, începând cu o dată nedeterminată încă şi inclusiv în prezent, în calitate de parlamentar şi de administrator de fapt al Fashion Brand Management S.R.L., a efectuat operaţiuni financiare ca acte de comerţ, exercitându-şi influenţa conferită de funcţia publică, pentru a obţine pentru această societate foloase necuvenite, constând în venituri suplimentare substanţiale, se mai arată în documentele citate. Ca administrator al Fashion Brand Management S.R.L., Oana Mizil administra în fapt activitatea a patru magazine care funcţionează sub marca Tartine et Chocolat, situate în Bucureşti, mai spun anchetatorii în documentele citate.

Marian Vanghelie, reținut: Este primar din 2000

Marian Vanghelie este primar al Sectorului 5 din anul 2000, el câştigând alegerile din poziţia de candidat al PSD. El a fost membru al acestui partid până în noiembrie 2014, când a fost exclus, alături de Mircea Geoană şi Dan Şova, în urma votului Comitetului Executiv Naţional al PSD. Ulterior, în martie, Vanghelie şi Geoană au anunţat înfiinţarea unei noi formaţiuni politice, Partidul Social Românesc.

Deputata PSD Oana Mizil, iubita lui Vanghelie, a fost audiată la DNA în acest dosar, fiind suspectată de operaţiuni de comerţ incompatibile cu funcţia.

După audiere, Mizil şi-a depus demisia din Parlament, iar secretarul general adjunct al PSD Codrin Ştefănescu a anunţat că ea va fi exclusă din PSD ca urmare a faptului că apare pe listele de susţinători ai Partidului Social Românesc.

image
image
image
image
image
image
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net