Margareta a devenit regină. Uite ce prerogative nu va avea niciodată!

La doar 24 de ore de la moartea regelui, aflăm printr-un comunicat oficial că avem o nouă regină. Este vorba de Principesa Moştenitoare Margareta, care ar fi primit automat acest titlu, potrivit Statutului Casei Regale a României. Click! îţi spune ce prerogative, pe care Regele Mihai le-a avut, nu va avea niciodată principesa.

Statutul complet al Casei Regale a României a fost promulgat prin semnătura Regelui Mihai în decembrie 2007, iar, ieri, Familia Regală l-a prezentat din nou publicului. Potrivit acestuia, din momentul în care regele a murit, Principesa Moştenitoare Margareta a devenit automat regină. „Imediat după decesul Şefului Casei Regale a României, fără vreo proclamaţie ulterioară, Moştenitorul Evident sau Moştenitorul Prezumptiv, în funcţie de cine va fi în viaţă şi primul în linia de succesiune la acel moment, va primi din acea clipă titlul şi apelativul de Rege sau Regină”, se arată în Statut. De asemenea, Princepele Radu devine din Alteţa Sa Regală Princepele Radu, Princepele Consort. Statutul prevede şi prerogativele viitoarei suverane privitoare la avere. Astfel, aceasta are dreptul exclusiv de a decide ce se întâmplă cu averea Casei şi Familiei Regale. Sunt însă trei prerogative foarte importante pe care Regele Mihai nu a putut să le transmită direct mai departe:

1. Regele Mihai, în calitatea sa de episcop al treburilor din afară, putea intra în Sfântul Altar prin Sfintele Uşi Împărăteşti, drept pe care nici preotul nu-l are, ci numai episcopul.

2. Când ne împărtăşim, preotul ne dă cuminecătura cu linguriţa. Dar Regele Mihai avea dreptul să o ia cu mâna proprie. N-a uzat însă niciodată de această prerogativă. Din smerenie.

3. Regele era cel care înmâna cârja unui ierarh, mitropolit, episcop – este un obiect simbolic al puterii.

Trebuie spus că, în Biserica Ortodoxă, Regele Mihai a fost episcop auxiliar, episcop al treburilor din afară – în virtutea unei legături ce durează tocmai din preajma Sinodului IV Calcedon din 451. Nu a fost episcop prin hirotonire, dar funcţia sa nu era simbolică, ci reală. A fost ultimul om în viaţă de pe planetă care avea acest drept. Regele Mihai era singurul moştenitor al Bizanţului în viaţă. Dar singurul şi între cei patru regi ai României. Primii doi regi unşi de Biserica noastră erau catolici – Carol I şi Ferdinand. Carol al II-lea era ortodox, aşa cum spunea Constituţia din 1923, dar nu a fost uns rege niciodată în biserică.

loading...
Loading...

Citește și

  • La o zi de la trecerea în neființă a Regelui Mihai I, Casa Regală a făcut un anunț oficial: Principesa Margareta devine regina Margareta, potrivit Statutului Casei Regale care a fost modificat la mijlocul anilor 2000. Noul apelativ va fi Majestatea Sa.

  • regele carol al II-lea

    Regele Mihai I al României a murit astăzi, 5 decembrie, la vârsta de 96 de ani. Bolnav de cancer, Majestatea Sa a fost internat de mai multe săptămâni într-o clinică din Elveția, într-o stare de accentuată slăbiciune fizică, după ce suferise o intervenție chirurgicală. Mihai I a avut o relație dificilă cu tatăl său, regele Carol al II-lea. Încă din fragedă pruncie, Mihai a înțeles că în familia sa există o problemă majoră între tatăl și mama sa. Iar cel vinovat de cele ce se petreceau nu putea purta decât un singur nume, Carol al II-lea, tatăl său, un individ aproape complet diferit de fiul său, Mihai, dar și extrem de infidel, nu doar femeilor din viața sa, ci și Coroanei.

  • Curg lacrimi, se aprind lumânări şi se înalţă rugăciuni pentru odihna Regelui Mihai, trecut în nefiinţă marţi, 5 decembrie, la reşedinţa sa din Elveţia. Zeci de oameni şi-au aşternut deja gândurile în cartea de condoleanţe deschisă la Castelul Peleş, alţii au adus flori la Palatul Regal. Tristeţe nemărginită la plecarea dintre noi a ultimului Rege al României, pentru care ţara va ţine trei zile de doliu.

  • foto

    Regele Mihai I s-a stins din viață marți, 5 decembrie, la ora 13.00 în locuința sa din Elveția. Cea care i-a fost alături în ultimul ceas a fost Principesa Maria. Majestatea Sa anunțase pe 2 martie 2016 că se retrage din viața publică, la scurt timp după ce fusese diagnosticat cu leucemie și cancer de piele. Prerogativele sale au fost preluat de Pincipesa Margareta, care potrivit Statutului Casei Regale, a primit apelativul de regină după decesul tatălui său.