Marea iubire dintre Regina Ana și Regele Mihai. Ce a făcut Ana când și-a văzut sortitul?

Ultima actualizare:

    Regina Ana și regele Mihai s-au căsătorit în iunie 1948
Regina Ana și regele Mihai s-au căsătorit în iunie 1948

Regina Ana și Regele Mihai au trăit o poveste de dragoste ca-n filme. S-au iubit din momentul în care s-au văzut pentru prima oară și până în ultima clipă de viață. La 1 august, se împlinesc doi ani de când Regina Ana a părăsit această lume, lăsând în urmă multe amintiri frumoase atât pentru soțul și fiicele sale, cât și pentru românii care au iubit-o.

Între Regina Ana și Regele Mihai s-a născut încă din clipa în care s-au văzut o relație specială, așa cum doar pe marile ecrane vedem. La acea vreme, el avea 20 de ani, ea, 24. Dar Regele o văzuse pe aleasa inimii lui cu ceva timp în urmă. Atunci s-a și îndrăgostit de Principesa Ana de Bourbon Parma, fără ca aceasta nici măcar să fi știut.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, cinematografele de la București prezentau, înainte de film, scurte reportaje de știri, cea mai mare parte de pe front. Într-o zi Regele Mihai, aflat în sala de cinema a Palatului Regal, a văzut într-un reportaj de război din Maroc (1943), câteva secunde cu chipul Principesei Ana de Bourbon Parma, care lucra ca infirmieră pe front. A cerut operatorului să decupeze fotogramele filmului și să le transforme în mici fotografii, pe care le-a păstrat apoi, în mare discreție.

Mihai a păstrat acest secret vreme de patru ani, când destinul a decis că e vremea să-și întâlnească aleasa inimii. Iar acest lucru s-a întâmplat la nunta Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii cu Ducele de Edinburgh, care a avut loc la 20 noiembrie 1947, la Londra, acolo unde atât Regele Mihai, cât și Ana de Bourbon-Parma fuseseră invitați.


    O fotografie din anii '80
O fotografie din anii '80

Când l-a văzut prima dată pe cel care avea să-i devină soț, Ana s-a fâsticit și l-a salutat militărește, lovindu-și puternic câlcâiele. Și-a dat seama ce a făcut și, rușinată, a părăsit imediat încăperea. Acela a fost momentul de început al dragostei lor. De altfel, șapte luni mai târziu Mihai și Ana s-au căsătorit, în iunie 1948, la Atena.

Regele Mihai trecuse, deja, prin cea mai grea încercare a vieții sale. Fusese forțat să abdice de regimul comunist de la București, la 30 decembrie 1947. Niciun moment, Ana nu a ezitat să-și urmeze soțul în exil. Astfel, s-au instalat în Marea Britanie, unde au locuit între 1950 și 1956. Apoi, în Elveția, la Lausanne și la Versoix.

Nimic nu le-a zdruncinat însă dragostea unuia pentru celălalt. Au fost mereu împreună, iar, în cei 68 de ani de căsătorie, au fost separați câteva săptămâni, în perioada 1964-1973, când Regele Mihai a lucrat ca broker autorizat la Bursa din New York, o meserie care nu i-a fost niciodată pe plac.

Rodul dragostei lor sunt cele cinci fiice: Margareta, Elena, Irina, Sofia și Maria, pe care le-au crescut în exil.


    Una dintre ultimele fotografii împreună, realizată în ianuarie 2016, în Elveția
Una dintre ultimele fotografii împreună, realizată în ianuarie 2016, în Elveția

Regele Mihai și Regina Ana au sărbătorit, rând pe rând, „nunta de argint”, la 10 iunie 1973, în Germania, apoi pe cea „de aur”, în iunie 1998, în Franța, apoi pe cea „de diamant”, între 10 și 12 iunie 2008, în România, la București și la Sinaia, pentru ca, în iunie 2013, s-o marcheze și pe cea „de safir”, la împlinirea a 65 de ani de mariaj.

La 1 august 2016, povestea lor de iubire a trecut în altă dimensiune, odată cu moartea Reginei Ana. La un an și patru luni de la despărțirea lor pământească, Regele Mihai s-a stins, la 5 decembrie 2017, iar cei doi se odihnesc, de atunci, unul lângă celălalt în necropola regală de la Curtea de Argeș.


    Regele Mihai și Regina Ana sunt înmormântați la Curtea de Argeș
Regele Mihai și Regina Ana sunt înmormântați la Curtea de Argeș

Comemorată la doi ani de la moarte

La sfârșitul săptămânii trecute, membrii Familiei Regale i-au făcut Reginei Ana parastasul de doi ani. Astfel, sâmbătă, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, și Principele Radu au participat la o slujbă de pomenire a Reginei Ana, ținută la biserica ortodoxă din Săvârșin, județul Arad. Slujba a fost oficiată de ÎPS Arhiepiscopul Timotei al Aradului, alături de PS Episcopul Vicar Emilian și de părintele paroh Călin Mădăluță.


    Majestatea Sa Margareta și Principele Radu, în timpul pomenirii de la Săvârșin
Majestatea Sa Margareta și Principele Radu, în timpul pomenirii de la Săvârșin

Apoi, duminică, la Parohia Romano-Catolică din orașul Făget, județul Timiș, Majestatea sa Margareta și Principele Radu au participat la o Liturghie cu Recviem, pentru a comemora împlinirea a doi ani de la trecerea la Domnul a Reginei Ana.


    Majestatea sa Margareta și Principele Radu au participat la Liturghia Recviem ținută la Parohia Romano-Catolică din Făget, Timiș
Majestatea sa Margareta și Principele Radu au participat la Liturghia Recviem ținută la Parohia Romano-Catolică din Făget, Timiș

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ion Tiriac (Sportpictures) jpg
image
image
image
image
image
image
geto daci jpg
FotoJet (22) jpg
ulei masline jpg
Ai aceasta bancnota in portofel Detaliul scapat de toti pana acum va produce surprize majore jpg
Ion Gavrila Ogoranu jpg
Domeniile Murani FOTO destinatiaanului.ro
hipodrom baneasa jockeyclub1 jpg
supermarket jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net