Marcel Ciolacu, noul președinte al Camerei Deputaţilor

Ultima actualizare:

    Marcel Ciolacu a ocupat postul lăsat vacant de Ludovic Orban
Marcel Ciolacu a ocupat postul lăsat vacant de Ludovic Orban

Marcel Ciolacu este noul președinte al Camerei Deputaților. El a fost ales marți, în ședința de plen, cu 216 voturi „pentru”. Liderul PSD a avut-o contracandidat pe deputata USR Cristina Prună.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a fost ales cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi la şedinţa de plen. Votul a fost secret cu buletine, potrivit ordinii de zi.

Marcel Ciolacu, președinte al Camerei Deputaţilor: „S-a conturat majoritate”

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat luni că îşi depune candidatura pentru şefia Camerei.„Mâine (marți - n.r.) îmi voi depune candidatura pentru şefia Camerei Deputaţilor, deoarece s-a conturat o majoritate. Am înţeles că şi domnul Cîţu îşi va depune pentru şefia Senatului", a declarat Ciolacu într-o conferinţă de presă, la sediul central al PSD. 

Fostul preşedinte PNL Ludovic Orban a demisionat din fruntea Camerei Deputaţilor pe 13 octombrie, după ce a pierdut alegerile pentru conducerea partidului, iar funcţia a rămas oficial vacantă în 18 octombrie, după ce plenul a votat hotărârea în acest sens.

Biroul permanent a decis ca şefia Camerei Deputaţilor să fie deţinută prin rotaţie de vicepreşedinţii forului legislativ.Din 2 noiembrie, social-democratul Sorin Grindeanu a preluat preşedinţia interimară. Anterior, interimatul a fost deţinut pentru două săptămâni de liberalul Florin Roman.

Alegerea președintelui Camerei Deputaților. Regulament

Conform regulamentului, preşedintele Camerei Deputaţilor este ales, prin vot secret, cu buletine de vot, pe care sunt înscrise numele şi prenumele tuturor candidaţilor propuşi de grupurile parlamentare. Fiecare grup parlamentar poate face o singură propunere. Este declarat ales preşedinte al Camerei Deputaţilor candidatul care a întrunit votul majorităţii deputaţilor. Dacă niciun candidat nu a întrunit, după două tururi, votul majorităţii deputaţilor, se organizează noi scrutine, în urma cărora va fi declarat preşedinte candidatul care a obţinut majoritatea sufragiilor parlamentarilor prezenţi, în condiţiile întrunirii cvorumului de şedinţă, potrivit Agerpres.

De asemenea, membrii Biroului permanent sunt aleşi prin vot deschis.

image
image
image
image
image
image
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
Infographic 02 png
fond postasi 2 1698256806 jpg
Manastirea Cernica FOTO Shutterstock
casa florilor jpg
dus jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net