Mâncarea, mai scumpă cu până la 30% până la iarnă

Ultima actualizare:

    Alina a dat 60 de lei  pe produsele de bază  pentru o săptămână.  Ea se gândeşte cu  groază la cât va cheltui  dacă producătorii  majorează preţurile
Alina a dat 60 de lei pe produsele de bază pentru o săptămână. Ea se gândeşte cu groază la cât va cheltui dacă producătorii majorează preţurile

Am început să simţim efectele secetei severe din acest an. În fiecare zi găsim alimente tot mai scumpe. Şi producătorii ne avertizează: vin scumpiri de 15-30% până la sfârşitul anului, pentru că avem pierderi foarte mari! Importurile nu sunt o soluţie pentru că şi în Europa preţurile sunt în creştere.

Românii de rând trec prin magazine ca prin muzeu: se uită şi, în cel mai bun caz, cumpără o bucăţică de carne sau de brânză. Cel mai mult s-au scumpit carnea, mezelurile şi brânzeturile.

Crescătorii spun că abia de acum încolo încep majorările de preţ, pentru că n-au încotro. În realitate, de la o zi la alta, plătim mai mult pentru acelaşi aliment. Click! a comparat preţurile din lunile iulie şi septembrie şi au găsit diferenţe uriaşe.

De pildă, pulpele de pui erau 8,20 lei/kg la începutul lunii iulie, iar la sfârşitul lui septembrie costau peste 10 lei/kg. Parizerul, considerat mâncarea săracului, este peste 14 lei/kg, o creştere cu 2 lei, în trei luni.

Uleiul cel mai ieftin costa în iulie 5,50 lei/l, iar din septembrie a depăşit 7,50 lei/l. Crescătorii dau vina pe secetă care a făcut ca furajele să fie puţine şi scumpe, dar şi pe creşterile de preţ la combustibil, gaze naturale, la energie electrică. Şi devalorizarea leului a „pus umărul" la scumpiri.

Carnea de porc + 30%

„Dacă preţul nu creşte cu cel puţin 30%, crescătorii de porci sunt nevoiţi să închidă fermele. Nu au cum să reziste, preţul lor de producţie este sub preţul de vânzare. La fel este la lapte şi la cei care produc ouă sau pui", a declarat Costel Caraş, preşedintele Sindicatului Crescătorilor de Taurine din România, pentru RTV.

Carnea de pasăre + 15%

Ilie Van, preşedintele Uniunii Naţionale a Crescătorilor de Păsări din România (UNCPR), susţine că preţurile "de la poarta fermei" ar trebui să se majoreze cu până la 15% pentru ca cei din domeniu să nu mai înregistreze pierderi.

„Nu ştiu dacă această măsură va putea fi pusă în practică, având în vedere puterea de cumpărare scăzută de pe piaţa internă. Vom vedea", ne-a declarat Ilie Van. Motivele pentru care preţul cărnii de pasăre ar trebui să se majoreze ţin, în opinia lui Van, de scumpirea furajelor cu 35% faţă de anul trecut, de majorarea preţurilor la gaze şi de majorarea tarifelor la energie electrică.

simeon stalpnicul png

Laptele + 20%

Începând cu octombrie, românii ar putea să cumpere din magazine produse lactate cu 20% mai scumpe, potrivit reprezentanţilor Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL).

"În luna octombrie, ne aşteptăm la o scumpire cu 20% a produselor proaspete din lapte, din cauza majorărilor de preţ la utilităţi", a declarat Dorin Cojocaru, directorul general APRIL, citat de gandul.info.

simeon stalpnicul png

Brânza + 30%

Şi crescătorii de oi spun că seceta i-a lovit la fel de mult ca pe agricultori. Animalele sunt slabe şi nu au dat laptele aşteptat pentru că iarba a fost pârjolită de caniculă şi au băut apă cu porţia.

"Oile sunt vai de mama lor! Slabe, nu au dat lapte din pricina secetei. N-au avut ce să mănânce, iarba a fost puţină şi nici apă nu au avut. Este iminentă o scumpire pentru că mâncarea animalelor este de acum scumpă. Până la Crăciun, poate să ajungă la 40 de lei/kg, de la 25-30 de lei, cât este acum", ne-a explicat George Lungu, de la Federaţia Crescătorilor de Oi şi Capre.

Alina şi-a luat ieri „de-ale gurii" pentru o săptămână. A cumpărat ceafă de porc, pulpe de pui, o bucată de brânză şi una de caşcaval, 6 ouă şi un litru de lapte. A mai luat un kilogram de mere şi unul de cartofi şi... gata 60 de lei.

Dacă ameninţările producătorilor se adeveresc, coşul ei va ajunge la aproape 100 de lei. „Cred că mă fac vegetariană", ne-a spus Alina, îngrozită de ce o aşteaptă.

image
image
image
image
image
image
explozie petromidia jpg
Gratar FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
termometru freepik jpg
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net