Mama unui băiat desfigurat de câini în 2009: «Nu mai vreau să văd copii muşcaţi de maidanezi»

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Visează numai colţi de câine, sânge, pansamente şi urlete. Tresare şi tremură la orice zgomot, mişcările bruşte îl sperie. La numai 11 ani Alexandru, e doar unul dintre cei peste 20.000 de români muşcaţi de câinii fără stăpân în ultimii doi ani. În tot acest timp, parlamentarii s-au certat ca la uşa cortului pe „Legea eutanasierii".

Vineri 25 septembrie 2009. Pe o stradă oarecare din Buzău, un copil vine vesel de la şcoală. „Mânca o portocală şi tocmai luase un 10 la „mate".Mai avea câteva sute de metri până acasă, când namilele au sărit pe el. Nu le-a făcut nimic, doar a luat-o la fugă. Doamne cum arăta... avea răni pe mâini, pe braţe, faţa era...", povesteşte printre lacrimi Maria C., mama băiatului.

Pe ea au anunţat-o vecinii şi apoi nu îşi mai aminteşte decât că a luat-o la fugă pe străzi. La spital a leşinat.

Nu va uita niciodată cum arăta copilul şi cât timp i-a trebuit pentru a-şi reveni. Acum este printre principalii partizani ai luării unor măsuri radicale pentru câinii fără stăpân.

„Vreau să li se întâmple iubitorilor de animale ce a păţit copilul meu. Nimic mai mult, nimic mai puţin", îşi aduce aminte Maria.

Ea este dintre cei care aplaudă legea care a primit ieri girul deputaţilor. Aceasta a intrat în Parlament în 2008 şi, numai în sesiunea din toamna aceasta, a fost amânată de trei ori.

Prima oară în septembrie. De atunci până ieri, când a fost în sfârşit adoptată, în toată ţara au fost muşcaţi de maidanezi alţi circa 2.900 de români, din care 450 de copii.

Potrivit legii, consiliile locale vor decide soarta câinilor fără stăpân.

Variantele sunt: eutanasiere, păstrare în adăposturi, întoarcere în teritoriu.

Înainte de luarea unei decizii, va trebui consultată populaţia, forma urmând a fi hotărâtă tot de autorităţile locale. Acestea vor avea posibilitatea realizării unui referendum sau consultări publice prin care locuitorii să decidă.

Câinii vor fi ţinuţi obligatoriu în adăposturi timp de 30 de zile, cu excepţia celor revendicaţi de proprietari. După această perioadă se va decide soarta lor.

Legea prevede înăsprirea condiţiilor de adopţie. Doritorii trebuie să prezinte dovada unui spaţiu care să aibă condiţii pentru cazarea câinilor şi a unor resurse materiale satisfăcătoare pentru întreţinerea acestora.

Iubitorii de animale vor contesta „Legea eutanasierii" la Curtea Constituţională şi la Avocatul Poporului. „Sperăm ca Preşedintele Băsescu să nu promulge această inepţie. Mă voi întâlni cu colegii mei să vedem ce vom face în continuare, dacă vom organiza şi o formă de protest", ne-a declarat Kuki Bărbuceanu, reprezentantul Vier Pfoten.

350 de lei - îngrijirea lunară aunui câine, 15 lei - eutanasierea

„Noi am calculat că pentru a prinde un câine, a-l ţine 30 de zile în adăpost şi a-l steriliza, costă în jur de 350 de lei", explică, pentru Click!, şeful Administraţiei pentru Supravegherea Animalelor din Bucureşti, Robert Lorentz.

Dacă se va decide eutanasierea maidanezilor, substanţa folosită costă circa 15 lei pentru fiecare animal.

„Dezavantajul e că, în noua lege, trebuie să ţinem câinele în adăpost 30 de zile, faţă de şapte acum. Perioada de cazare este enormă şi nu există spaţii, în condiţiile în care unul dintre cele două adăposturi de câini, cel de la Mihăileşti, este în reparaţii până în toamna anului viitor. La baza din Bd Theodor Pallady avem carantină pe motiv de leptospiroză, aşa că nu putem caza decât maxim 100 de câini. Atunci ce fac eu o lună? Adopţiile sunt zero iar pe străzi nu mai am voie să îi duc", se miră Lorentz, care estimează că centrele de ecarisaj vor deveni şi mai aglomerate.

Peste 50.000 de câini fără stăpân are Capitala potrivit şefului ecarisajului.. Edilul-şef al oraşului, Sorin Oprescu are altă unitate de măsură şi vede doar 10.000-12.000 de exemplare hălădiund pe drumuri.

80% din cititorii Click! sunt de acord cu eutanasierea

Site-ul www.click.ro a găzduit ieri o dezbatere aprinsă între cititori, cu zeci de comentarii în contradictoriu, cu privire la legea adoptată de Camera Deputaţilor.

„Să le fie ruşine celor care au votat eutanasierea câinilor!!! Stau în fotolii pe banii noştri şi iau decizii fără să le pese de viaţa unor suflete nevinovate", a scris Daniel, care a primit un răspuns prompt şi foarte dur: "Să-ţi fie ţie rusine! Nouă, celor care avem copii mici acasă, şi acelor părinţi cărora le-au fost ucişi sau mutilaţi copiii, nu ne e ruşine". Peste 80% dintre cei care au votat în sondajul iniţiat pe site-ul nostru s-au pronunţat în favoarea eutanasierii câinilor fără stăpân.

«Eutanasierea cred că este o soluţie»

Europarlamentarul Marian Jean Marinescu este unul dintre politicienii care sunt de acord cu eutanasierea maidanezilor.

simeon stalpnicul png

Marinescu recunoaşte că e o decizie care va stârni discuţii la nivelul Parlamentului European, dar a precizat că acest lucru e normal atâta timp cât străinii nu pot înţelege situaţia de la noi.

„Ei şi-au rezolvat problemele atunci când poate situaţia nu era atât de restrictivă. La ei, fiecare câine are stăpân. La noi, sunt mult prea mulţi fără stăpân. Iubesc foarte mult animalele, şi probabil o să-mi fac multe probleme, dar cred că eutanasierea este o soluţie".

«Căţeluşii sunt copiii noştri. Lumea îi va apăra»

Preşedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, critică în termeni duri adoptarea legii maidanezilor. "Ne rugăm lui Dumnezeu să-i ia gâtul lui Băsescu. E o bestie. Mai întâi, omoară câinii, apoi, vor trece să omoare şi oamenii. S-au strâns toţi hingherii din ţara asta într-un singur partid, în PDL.O să sesizăm Curtea Constituţională, sunt mai mulţi iubitori de câini decât cei care vor să îi omoare. Sunt scârbit. Ţara asta se va îneca în sânge. Ne vom apăra căţeluşii, sunt copiii noştri. Lumea va pune mâna pe par", a declarat, pentru realitatea.net, Corneliu Vadim Tudor.

simeon stalpnicul png

Citeşte şi:

Maidanezii pot fi eutanasiaţi! Deputaţii au adoptat legea câinilor comunitari

25 de bucureşteni sunt muşcaţi în fiecare zi de maidanezi

Monica Davidescu, despre eutanasierea maidanezilor: «Nu poţi rezolva o problemă prin crimă»

image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net