Luaţi măsuri să nu mai moară oameni blocaţi în nămeţi!

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

A rămas înzăpezit pe drumul spre casă şi a fost găsit după o zi, fără suflare. Gabriel Grama, tânărul din maşina acoperită de zăpadă pe drumul spre Giurgiu, a fost descoperit mort la patru ore după ultimul telefon acasă. Colega lui de serviciu, Gina, a scăpat, dar nu ştie că Gabriel nu mai este. Click! vă prezintă în exclusivitate drama tânărului, pentru a trage un semnal de alarmă. Astfel de tragedii nu trebuie să se mai întâmple!

Săptămâna trecută, viscolul abătut peste sudul ţării a dat peste cap traficul şi a făcut victime printre cei blocaţi în nămeţi.

Miercurea trecută, Gabriel Grama şi colega sa, Gina, mergeau cu maşina tânărului spre casă, la Giurgiu. Însă, de la ieşirea din Adunaţii Copăceni, pe DN5, nu au mai putut înainta.

simeon stalpnicul png

Maşinile de marfă au blocat drumul şi nimeni nu a mai putut înainta. Era ora 16.00. Rămaşi cu maşina în drum, între maşinile oprite care cum au putut, cei doi nu au găsit nici o soluţie să mai înainteze.

Au rămas în autoturism, cu motorul pornit, pentru a avea măcar o sursă de căldură. Amândoi au ţinut legătura la telefon cu familiile. Gabriel a mai ieşit din maşină, iar şoferii din maşinile din jur ştiau că ei sunt acolo. Au trecut aşa noaptea, iar dimineaţa la ora 11.00, Gabriel a avut ultima convorbire cu cei de acasă.

simeon stalpnicul png

Situaţia era deja gravă: din cauza gazelor, Gina leşinase, iar Gabriel le spunea disperat celor de acasă că femeia a leşinat şi moare sub ochii lui. De atunci, nimeni nu a mai ştiut de ei până la ora 15.00.

„Am mers să ajutăm acolo. Era un morman de zăpadă între două maşini. În faţă o maşină roşie, în spate un camion. N-ai fi zis că între ele mai este o maşină. Şoferii ştiau de cei doi, dar s-au gândit că au plecat din maşină pe timpul nopţii. Într-un târziu ne-au spus de maşină şi când am dat zăpada la o parte i-am găsit. Am spart geamul din dreapta spate şi am scos-o pe ea prima. Încă mai respira. Cu o maşină am dus-o la primărie, iar de acolo a fost preluată de SMURD. Era în comă profundă. El nu mai era în viaţă", ne-a povestit Ion Tache, primarul comunei Adunaţii Copăceni.

Toată lumea s-a întrebat de ce nu au plecat pe jos până la benzinăria care se afla la circa un kilometru, iar satul la circa trei. Mai mult, în momentul în care a fost găsită, maşina nu mai avea gram de combustibil, motorul mersese până a rămas fără benzină.

Autopsia făcută lui Gabriel a scos la iveală faptul că moartea tânărului a survenit în urma unui infarct cauzat de frig, de gazele inhalate, dar şi de frică! A rămas în urmă o familie distrusă: un tată - fost poliţist - care a plâns în hohote la înmormântarea fiului său, o soţie şi un copilaş de doar patru ani.

Ei aşteaptă încă explicaţii de la autorităţi. De ce a fost posibilă o asemenea tragedie? De ce nu a fost închisă circulaţia dacă s-a ştiut că vine viscolul? De ce nu există parazăpezi pe marginile şoselelor? Câţi trebuie să mai moară ca să se ia măsuri?

7 sfaturi dacă rămâi înzăpezit

Ai plecat cu maşina la drum şi ai rămas înzăpezit? Pentru a fi cât mai repede salvat, trebuie să ştii exact ce ai de făcut. Iată şapte sfaturi pe care să le urmezi dacă te afli în situaţie de criză.

Sună la numărul de urgenţă 112. Este primul lucru la care trebuie să te gândeşti: să anunţi autorităţile. La telefon trebuie să dai toate informaţiile care ţi se cer: în ce zonă te afli, dacă suferi de anumite afecţiuni, dacă eşti singur sau nu în maşină etc.

Fă maşina cât mai vizibilă! Autoturismul tre­buie curăţat de zăpadă pentru a fi cât mai vizibil. Echipajele de salvare sunt pe drum, dar important este să te şi vadă. Curăţă plafonul, capota, luneta şi geamurile.

Noaptea, aprinde becul în habitaclu. Dacă maşina este luminată, fie în interior, fie cu poziţiile aprinse, echipajele de salvare o vor vedea de la distanţă mare.

Claxonează din când în când. Dacă ştii că salvatorii sunt în apropiere, iar maşina ta este îngropată în zăpadă, claxonează. Astfel, salvatorii te vor auzi, chiar dacă nu vor putea repera autoturismul.

Curăţă ţeava de eşapament. Dacă ai motorul pornit iar ţeava de eşapament este acoperită cu zăpadă, există riscul ca gazele toxice să pătrundă în habitaclu. În cazul acesta, te afli într-un mare pericol, pentru că vei inhala noxele. Curăţă zăpada depusă pe ţeava de eşapament şi în jurul acesteia.

Nu ţine motorul pornit continuu. Dacă ţii motorul pornit, vei încălzi habitaclul. Atenţie, însă! Dacă motorul merge ore în şir, vei rămâne fără combustibil. Porneşte maşina până se încălzeşte în interior, iar apoi opreşte motorul. Când simţi că se face din nou frig, repetă operaţiunea. Aşa vei mai economisi din benzină sau motorină.

Echipează-ţi maşina pentru iarnă. Să aveţi lanţuri, lopată şi nisip. În portbagaj să aveţi o canistră de benzină de rezervă, pătură, alimente, apă şi haine groase.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
teren de fotbal jpg
image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net