Loviţi deja de puhoaie, se tem că-i acoperă iar apele

Ultima actualizare:

    Mai multe localităţi din  Teleorman sunt inundate. Nea Vasile (89 de ani)  se teme pentru căsuţa lui (fotografii: ELISA BOULEANU)
Mai multe localităţi din Teleorman sunt inundate. Nea Vasile (89 de ani) se teme pentru căsuţa lui (fotografii: ELISA BOULEANU)

De Paşte au avut apa în case până la brâu, iar acum barajele s-au fisurat. Localnicii din satele sinistrate din Teleorman au început să îşi părăsească gospodăriile de frica unui nou val de puhoaie.

Primii care au lăsat totul baltă şi au fugit de frică au fost sătenii din Vârtoapele, judeţul Teleorman. De Paşte şi a doua zi, se putea circula doar cu barca pe drumul comunal, iar pe uliţe nu se putea merge nici cu tractorul.

Marţi, apa scăzuse, dar miercuri a început din nou să plouă abundent. „Părinţii mei, naşii şi o vecină au părăsit casele imediat după ce au văzut că plouă iar şi că barajul de la Pârâul Câinelui s-a fisurat până jos. Au luat nepoţii în braţe şi ce au putut să care şi au plecat la rude. Părinţii mei se tem că nu vor mai avea casă unde să se întoarcă dacă vin iar apele mari. Să ne ajute şi pe noi cineva că nu mai avem putere să luptăm cu puhoaiele!", ne-a spus Călin Marian, din localitatea Vârtoapele.

Sătenii şi-au abandonat casele inundate

simeon stalpnicul png

Pompierii şi jandarmii au întărit digurile

simeon stalpnicul png

Într-adevăr, aici digul care proteja localitatea de apele Pârâului Câinelui s-a fisurat în mai multe locuri, ne-au confirmat angajaţii primăriei. Miercuri noapte şi ieri, zeci de pompieri, jandarmi şi localnici au pus mii de saci cu nisip ca să consolideze barajul.

„Nu mai avem lacrimi să plângem. Am pierdut aproape tot. Nu mai putem mânca de supărare şi bem apă cu porţia. Fântânile sunt murdare şi nu prea avem de unde să luăm apă potabilă. Au fost inundaţii şi în 2005, dar nu a fost atât de grav. Atunci am stat luni de zile în miros de mucegai şi nămol, iar acum s-a dus totul pe râpă", ne-au spus Constantin Gheorghe, care de la Paşte stă cu apa de un metru în gospodărie.

Autorităţile din Teleorman menţin starea de mobilizare generală, după ce hidrologii au emis noi avertizări de cod galben de ploi şi portocaliu de inundaţii, pentru râurile Vedea, Teleorman şi Câinelui.

Click!spune

Nouă judeţe din jumătatea de sud a ţării -Caraş-Severin, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău şi Vrancea- rămân sub „cod galben" de ploi până vineri la ora 20.00.

Închisoare pentru cei care nu ajută în situaţii de urgenţă

Locuitorii care stau la crâşmă în loc să ajute autorităţile şi primarii care nu îşi fac treaba în situaţiile de urgenţă pot ajunge la închisoare. Prevederea apare într-un proiect legislativ depus la începutul acestei luni.

Cetăţenii din zonele afectate de calamităţi naturale - inundaţii, zăpezi, cutremure - riscă să fie sancţionaţi penal dacă nu se implică în operaţiunile derulate de oficialităţi, ci doar „privesc şi aşteaptă intervenţia autorităţilor”

.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
fond postasi 2 1698256806 jpg
Manastirea Cernica FOTO Shutterstock
casa florilor jpg
dus jpg
iluzie optica jpg
Rione Terra Volcano jpg
cirese advertorial img 4 jpeg
norvegia pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net