Litoralul românesc se tot mărește. După plajele din Mamaia, urmează Eforie și Tuzla

plaja-latita.jpg

plaja Eforie lățită
Lucrările pentru lățirea plajelor din Eforie și Tuzla au început
FOTO: Facebook/ EPMC

Click desktop articole 300x250 p1

Click desktop articole 300x250 p2

După reabilitarea plajei din stațiunea Mamaia, autoritățile anunță că alte 50 de hectare de nisip vor fi puse la dispoziția turiștilor. De această dată este vorba despre lățirea plajelor din Eforie și Tuzla.

Pe o porţiune care se întinde pe 5,7 kilometri, între Portul Belona din Eforie şi comuna Tuzla, compania care se ocupă de acest proiect construieşte şapte diguri, din care şase vor fi conectate cu ţărmul, iar unul va rămâne paralel cu acesta, pentru a crea o zonă de protecţie a biodiversităţii. Vor fi extrași 4,5 milioane de metri cubi de nisip pentru înnisiparea artificială şi asigurarea stabilităţii plajei şi a terenurilor adiacente, ameninţate de eroziunea vizibilă chiar şu cu ochiul liber, potrivit Adevărul.ro.

 

La  finalul construcţiei o lăţime de aproximativ 100 de metri. Supervizorul lucrărilor transmite că nu vor fi deranjate activitățile turistice din zonă, însă, ”la final, vor deranja opinia publică care ignoră nevoile unei comunităţi afectate de procesele naturale ignorate de decenii întregi (inundaţii, surpări de faleze, erodare naturală etc.)”.

dig-eforie-largire-plaje.jpg

largire plaja, eforie, plaje
Constructorul face mai întâi niște diguri pe care le va uni cu țărmul
FOTO: Facebook/ EPMC

 

 

Cum este plaja din Mamaia și ce nemulțumiri a adus
 

Plaja din nordul stațiunii Mamaia măsoară, nu mai puțin de 110 metri, pe o porțiune de 7 kilometri. Nisipul descărcat a fost adus din larg, imediat ce a fost extras de pe fundul mării cu ajutorul unei pompe speciale. Nu mai puțin de 10.000 de metri cubi de nisip au ajuns de pe fundul mării, pe plajă.

 

Reabilitarea plajei din Mamaia naşte controverse în rândul turiştilor. Oamenii sunt nemulţumiţi că nisipul nu mai este fin ca altădată, plaja este prea lungă, iar apa devine brusc adâncă după cel mult 20 de metri de mal. În plus, salvamarii antenţionează că anul acesta turiştii trebuie să îi asculte şi să nu depăsească geamandura, deoarece îşi riscă viaţa, conform Digi 24.

 

plaja-nelatita.jpg

Plaja Mamaia înainte de lățire
Așa arăta plaja din Mamaia înainte să fie lățită
FOTO: Facebook/ EPMC

 

Și în cazul unor urgențe, timpul în care ajung salvatorii, ar fi mai mare. Însă, salvamarii au promis că îi vor sprijini pe medici să ajungă mai repede la mal în cazul în care o persoană este scoasă din apă şi are nevoie de prim ajutor. Aceștia au promis că îi vor transporta pe medici cu un ATV. Drumul de la faleză până la malul apei se parcurge pe jos în aproximativ 5 minute, iar cu un ATV - în 58 de secunde.

 

Specialiştii de la Apele Române au transmis că, în doi ani, nisipul va fi mai fin, iar apa nu va mai fi atât de adâncă, fenomen care se va produce natural. Până atunci, însă, şi turiştii şi autorităţile trebuie să se acomodeze cu noul profil al plajei din Mamaia.

 

plaja_latita.jpg

Plaja din Mamaia după lățire
Așa arată plaja din stațiunea Mamaia după ce a fost lățită
FOTO Facebook/ EPMC

 

Autoritățile transmit că, până în 2023, vor fi lățite aproape toate plajele de pe litoralul românesc, vor fi construite diguri, astfel va fi protejată zona de litoral, locuințele, structurile hoteliere și nu în ultimul rând biodiversitatea marină. La final, ţara noastră va câştiga în total 240 de hectare de teren nou, iar plajele româneşti vor fi cele mai largi dintre toate ţările riverane Mării Negre: Bulgaria, Georgia, Rusia, Ucraina și Turcia.

 

Citește și:

Turiștii au lăsat plajele lărgite din Mamaia pentru nisipul de la Năvodari

70 de hectare de plaja nouă, în Mamaia. Are peste 100 de metri lățime. Când va fi lărgită toată coasta litoralului românesc

Click desktop articole 580x400 p1

Loading...

Click desktop articole 300x250 p3

 
 

Citește și

  • Familie la mare prin programul Litoralul pentru toti

    Litoralul pentru toți 2021 începe vineri, 21 mai, iar anul acesta debutul programului social coincide cu o mare sărbătoare creștin-ortodoxă: sfinții Constantin și Elena. Dacă vrei să-ți sărbătorești onomastica la mare sau ești invitat la vreo petrecere, iată care sunt condițiile oferite și cât te costă o noapte de cazare.

  • Refacerea cu nisip a zonei de nord a staţiunii Mamaia îi nemulţumeşte pe turişti, care se plâng că li se topeşte îngheţata până ajung la şezlong sau că scoicile le rănesc tălpile. Autorităţile spun însă că proiectul de lărgire a plajelor a salvat litoralul, care ar fi rămas fără ele în cel mult zece ani, din cauza eroziunii costiere.

Click desktop articole 580x400 p2

Adevarul

Click desktop articole 300x250 p4

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1

Click desktop articole 300x250 p5