Lista oficială a țărilor pentru care nu mai e obligatorie carantina la întoarcerea în România

Ultima actualizare:

    Autoritățile recomandă limitarea deplasărilor pentru 14 zileFoto: Getty Images
Autoritățile recomandă limitarea deplasărilor pentru 14 zileFoto: Getty Images

Începând cu data de 15 iunie, obligativitatea izolării la domiciliu va fi eliminată pentru persoanele care vin din Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croaţia, Confederaţia Elveţiană, Germania, Grecia, Islanda, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia şi Ungaria, De asemenea, legăturile aeriene cu aceste destinaţii vor fi reluate de la aceeaşi dată.

Lista țărilor pentru care nu mai este nevoie de izolare la domiciliu la întoarcerea în România

„În baza propunerii Institutului Național de Sănătate Publică, se aprobă, începând cu data de 15.06.2020 ora 00:00, eliminarea măsurilor de carantină/izolare la locuință/locația declarată de persoana în cauză, împreună cu colocatarii, inclusiv familia/aparținătorii, după caz, pentru persoanele asimptomatice care vin în România din următoarele țări: Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Confederația Elvețiană, Germania, Grecia, Islanda, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia și Ungaria.

Zborurile către și dinspre țările care fac obiectul excepției prevăzute la art. 1, se vor relua în condițiile stabilite de HG 394/2020 privind declararea stării de alertă și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID -19, cu modificările și completările ulterioare.

Lista cu țările pentru care se aplică eliminarea măsurilor de carantină/izolare, se actualizează săptămânal de către Institutul Național de Sănătate Publică, în fiecare zi de luni până la ora 16:00, în vederea introducerii în listă a unor noi țări.

Situația epidemiologică din țările pentru care se aplică eliminarea măsurilor de carantină/izolare la locuință/locația declarată, se monitorizează de către Institutul Național de Sănătate Publică, care, în cazul unei evoluții nefavorabile susținută pe o perioada de 14 zile, va propune CNSU eliminarea acestora din lista prevăzută la art.1”, au anunțat autoritățile prin intermediul unui comunicat oficial.

Ministrul Transporturlor Lucian Bode a precizat la Digi 24 că în ceea ce priveşte cele nouă state către care zborurile sunt în continuare suspendate - printre care Belgia, Franţa, Italia, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord; Olanda, Spania şi Turcia –  intrarea şi ieşirea din aceste ţări nu este interzisă, pe orice altă cale exceptând cea aeriană, însă cetăţenii trebuie să se supună regulilor de izolare la intrarea în aceste ţări, dar la revenirea din aceste state în România. „Nu este interzis să te deplasezi către şi dinspre ţările respective, o poţi face respectând aceste reguli, deocamdată aceste state sunt în zona cu coeficient peste 5 şi au propriile reguli” a afirmat Bode. 

Care sunt zonele verzi și galbene și ce înseamnă

„Toate persoanele asimptomatice care sosesc dintr-o călătorie internaţională dintr-o țară care NU face parte din lista țărilor exceptate vor sta în izolare la domiciliu/carantină timp de 14 zile; izolarea se aplică tuturor persoanelor care locuiesc la aceeași adresă”, precizează INSP.

INSP a publicat lista țărilor considerate „zonă verde” și precizează că toate celelalte țări sunt considerate „zone galbene”, existând astfel obligativitatea izolării la domiciliu pentru persoanele care vin din aceste zone. Puteți consulta aici lista

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Cireșe în Piața Cibin din Sibiu în luna aprilie 2024 Colaj Ora de Sibiu
image
image
image
image
image
image
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
Infographic 02 png
fond postasi 2 1698256806 jpg
Manastirea Cernica FOTO Shutterstock
casa florilor jpg
dus jpg
iluzie optica jpg
Rione Terra Volcano jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net