Limbajul semnelor al surdo-muților va căpăta statut de limbă maternă în România

limbajul-surso-mutilor-limba-materna.jpg

Limbajul semnelor este eseniial pentru educatia si comunicarea persoanelor cu deficiente de auz si de vorbire
Limbajul semnelor este esențial pentru educația și comunicarea persoanelor cu deficiențe de auz și de vorbire
Foto:Shutterstock

Deputaţii au decis, marți, 25 februarie, că limbajul semnelor este limbă maternă în România pentru persoanele cu deficienţe de auz. Proiectul depus de deputatul Adriana Săftoiu a fost adoptat cu 241 de voturi pentru. Proiectul va merge la preşedintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Proiectul legislativ a fost iniţiat de deputatul PNL Adriana Săftoiu. „Este proiectul meu de suflet. Va schimba foarte mult acest proiect. Este de suflet pentru că atunci când am început această legislatură şi am cunosut minoritatea surzilor mi-am dat seama că ei sunt o minoritate lingvistică”, a afirmat Săftoiu, conform Mediafax. Deputatul PNL a spus că prin proiectul său copii cu deficienţe de auz vor avea acces mai ușor la educaţie şi vor putea promova examene finale. „Examenele pe care le dau copiii care termină liceele de surzi nu sunt adaptate deloc nevoilor lor. În momentul în care am recunoscut limba semnelor ca limbă maternă aceşti copii îşi vor susţine examenul în limba semnelor şi vor susţine un examen în limba română la alt grad de dificultate”, a mai declarat Săftoiu, citată de Mediafax.

Prevederile legii vor fi implementate în următorii doi ani

„Instituţiile statului au la dispoziţie doi ani de zile pentru a lua toate măsurile aşa încât această lege să devină operaţională”, a subliniat deputatul.„Examenele pe care le dau copiii care termină liceele de surzi nu sunt adaptate deloc nevoilor lor. În momentul în care am recunoscut limba semnelor ca limbă maternă aceşti copii îşi vor susţine examenul în limba semnelor şi vor susţine un examen în limba română la alt grad de dificultate”, a mai  adăugat deputatul. Instituţiile statului au la dispoziţie doi ani de zile pentru a lua toate măsurile aşa încât această lege să devină operaţională. Inițiativa legislativă a fost aprobată la patru zile după sărbătorirea în plan mondial a Zilei Internaționale a Limbii Materne.

Loading...

Citește și

  • Lavinia Chitu LMG, Lavinia Chitu limbaj mimico gestual, Lavinia Chitu limbajul semnelor, videoclipuri pentru surzi, muzica pentru surzi

    Foarte tare! Handicapul nu e o barieră. Persoanele cu deficiențe de auz din România pot „asculta” melodiile artiștilor care sunt la modă datorită unei tinere de 26 de ani, specialist în limbaj mimico-gestual. Lavinia Chițu prezintă jurnalul de știri la postul Absolut TV din Pitești în limbajul semnelor și vrea să se specializeze în limbajul mimico-gestual american.

  • adriana saftoiu

    Adriana Săftoiu, deputat PNL, își critică dur colegii de partid pentru cele mai recente decizii, legate de înregimentarea unor foști membri PSD, votul pentru dublarea alocațiilor pentru copii sau reducerea TVA.

  • 113, număr, urgență, surdo-muți, STS

    Persoanele care nu aud și nu vorbesc au săptămâna aceasta un număr special pe care-l pot apela în caz de urgență. Este vorba despre 113, care a fost lansat azi oficial la Şcoala pentru deficienţi de auz "Sfânta Maria", din sectorul 6 al Capitalei.

  • A avut un an plin şi agitat, cu trei hituri în topuri, şi cu zeci de milioane de vizualizări pe YouTube: “Inimi desenate”, “Cum ne noi” şi “Da, mamă!”. Sfârşitul lui 2015 nu putea fi altfel pentru Delia (33 de ani), care se împarte acum între concerte, ediţiile live de la “X Factor” (Antena 1) şi filmările unui nou videoclip, la piesa “Gura ta”.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1