Lia Olguța Vasilescu: «Cinci milioane de pensii vor trebui recalculate»

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a declarat joi seară, 5 octombrie, la România Tv, că cinci milioane de pensii vor trebuie recalculate, conform noii Legi a pensiilor, dar că pentru asta este nevoie de girul politic.

Mai mult, aceasta a mai spus că vor fi considerați pensionari doar cei cu vechime semnificativă în muncă și că vârsta de pensionare nu va fi majorată. O dată precisă pentru publicarea noii legi nu a fost avansată.

„Probabil va fi din doi pași. Punctul de pensie care va crește la 1.000 de lei. La anul e prevăzut să crească. Și a doua etapă, care presupune mai multe corecții în legea pensiilor, dar care presupune un termen mai îndelungat, pentru că e vorba de 5 milioane de pensii care trebuie recalculate. Vor fi pensionari cei care au o vechime în muncă. La ora actuală sunt amestecaţi oamenii care au cotizat (...) o zi, cinci ani la pensie.

Nu vor fi considerați pensionari cei care sunt acum pe pensia minim garantată. Ei vor intră pe altă lege, vor primi indemnizația pe care o primesc şi acum. A crescut de la 400 de lei la 520 lei. E prevăzut în programul de guveranare să fie 640 din ianuarie. E adevărat că nu trebuie amestecaţi cu ceilalţi pensionari, unde va fi un calcul separat, în funcție de contributivitate.

Nu creştem vârsta de pensionare. Rămâne cea din actuala lege pentru femei şi bărbaţi. E adevărat că se schimbă modalitatea de calcul. Acum, deşi femeile cotizează mai puţin, lucrează mai puţin, ies cu o pensie mai bună şi vrem să echilibrăm asta, între genuri. E adevărat că cine vrea să rămână peste vârsta de pensionare în sistem poate să o facă, fără a mai cumula pensia cu salariul”, a explicat Lia Olguța Vasilescu.

image
image
image
image
image
image
febra tifoida romani jpg
Dr Cristina Iftode Sanador jpg
Hidra, Piaţa a Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
cutremur grecia jpg
marcel ciolacu conferinta de presa foto captura video jpg
jean paul getty captura video jpg
symmetrica facebook jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net