Legenda stâncii “Babacaia”. Locul unde turcul şi-a abandonat nevasta infidelă

stanca.jpg

stanca "babacaia", dunare
Stânca "Babacaia", atracţie pentru turişti
Foto: "Adevărul"

Se ridică la şapte metri deasupra Dunării şi are o poveste tristă! În aval de Insula Ostrov, în dreptul localităţii Coronini (Caraş-Severin), din adâncul fluviului iese o stâncă neagră, cu o cruce în vârf. În jurul ei s-au ţesut numeroase poveşti.

Stânca „Babacaia” marchează locul de unde începe defileul Dunării, una din cele mai spectaculoase zone din România. Până la crearea lacului de acumulare pentru hidrocentrala Porţile de Fier, de stâncă se legau lanţurile-barieră, între cetatea Sfântul Ladislau şi cetatea Golubăţ, care nu permiteau vaselor intrate în defileul Dunării să scape nevămuite. Astăzi, pe stâncă se află un far şi o cruce. “Babacaia” este un obiectiv care nu scapă turiştilor care ajung în acest loc.
Din bătrâni se spune că, demult, un turc gelos şi-a legat nevasta, pe care o bănuia de infidelitate, pe această stâncă. Acesta i-a cerut femeii în repetate rânduri să îşi recunoască greşeala. „Babakai!” (Căieşte-te!), îi striga turcul femeii încăpăţânate, potrivit legendei. Aşa se face că stânca se numeşte, din acele vremuri, “Babacaia”. 

Vezi mai multe imagini pe adevarul.ro!

Loading...

Citește și