Legenda Prințesei Europa. De unde vine numele continentului nostru

printesa_europa.jpg

În mitologia greacă, Europa era o tânără prințesă de care s-a îndrăgostit Zeus, ”Tatăl zeilor şi oamenilor”
În mitologia greacă, Europa era o tânără prințesă de care s-a îndrăgostit Zeus, ”Tatăl zeilor şi oamenilor”
FOTO: historia.ro

De unde vine numele continentului pe care trăim? Puțini știu că, în mitologia greacă, Europa era o tânără prințesă de care s-a îndrăgostit Zeus, ”Tatăl zeilor şi oamenilor”. Copleșit de dragoste, Zeus a răpit-o pe Europa.

Astăzi, 9 mai, sărbătorim Ziua Europei. Dar, de unde vine numele continentului nostru?

Legenda Prințesei Europa

Mitologia consemnează legenda grecească în care prinţesa Europa, frumoasa fiică regelui Agenor al Feniciei, devine obiect de dispută între două ţinuturi: ”ţinutul Asiei“, care vroia s-o ocrotească şi s-o păstreze, şi „ţinutul din faţă“ unde Zeus, vroia s-o ducă dincolo de ape.

Copleşit de dragostea pentru ea, Zeus îmbracă forma unui taur şi, în timp ce se plimba cu alte prinţese pe malul mării, o răpeşte pe Europa şi o duce în Creta, unde tânăra îi devine amantă.

Europa îi dăruieşte trei fii: Minos al Cretei, Radamantus al insulelor Ciclade şi Sarpedon al Luciei, viitori regi sau prinţi.

Regele Asterion al Cretei se va căsători mai târziu cu ea şi îi va adopta copiii. Astfel, Europa devine prima regină a Cretei. Va fi venerată de popor sub numele de Hellotis.

Idila prinţesei Europe se va regăsi ilustrată în manuscrisele operei lui Ovidiu, va decora zidurile oraşului Pompei şi ale caselor din Italia, Gallia, Britannia şi Germania, va constitui un motiv pentru pictori, ca Perugino și Tizian.

În alte legende, Europe este una din Oceanide, fiicele lui Oceanos şi ale zeiţei Tethys, sau cea care s-a căsătorit cu Poseidon şi l-a avut pe Euphenos, însoţitorul lui Iason în căutarea Lânii de Aur.

Sursa: historia.ro

Citește și De ce nu merge premierul Dăncilă la Sibiu? Ce este Consiliul European

Citește și Alegeri europarlamentare în 2019. Pe cine votăm pe 26 mai

Loading...

Citește și

  • Președintele Consiliului Uniunii Europene, Donald Tusk, l-a invitat pe idolul său din tinerețe, marele sportiv Helmut Duckadam, să se întâlnească la Sibiu

    O întâlnire de zile mari a avut loc la Sibiu, miercuri, 8 mai. Președintele Consiliului Uniunii Europene, Donald Tusk, l-a invitat pe idolul său din tinerețe, marele sportiv Helmut Duckadam, să se întâlnească la Sibiu. Au făcut schimb de daruri, iar marele nostru portar i-a dărut palincă făcută de el în 2006.

  • Un simbol important al Zilei Europei este drapelul Uniunii Europene care va fi arborat pe toate instituțiile UE din întreaga lume.

    În fiecare an, pe 9 mai, toate statele UE sărbătoresc pacea și unitatea în Europa. Este Ziua Europei. În 2019, liderii europeni sărbătoresc această zi importantă la Sibiu.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1