Le-au ars porcii cu 5 zile înainte de Ignat

Ultima actualizare:

    Mii de porci vor fi sacrificați preventiv din cauya pestei porcine
Mii de porci vor fi sacrificați preventiv din cauya pestei porcine

A fost măcel într-o fermă de porci din Dâmboviţa, cu doar cinci zile înainte de Ignat. Medicii sanitar-veterinari au ucis 9 porci după ce s-a descoperit un nou focar de pestă porcină africană.

După focarul din Lucieni, descoperit şi închis în urmă cu o lună, iată că s-a descoperit un nou focar, scrie adevarul.ro. De data aceasta în comuna Şelaru, sat Fierbinţi. Nouă porci au murit zilele trecute, iar analizele de laborator au arătat prezenţa virusului. Proprietarul animalelor mai are alţi 61 de porci şi toţi vor fi sacrificaţi şi confiscaţi, spun autorităţile. În sat au fost instituite zone de restricţie pe o rază de 3 km şi o zonă de supraveghere, pe o rază de 10 km în jurul focarului.

„Solicităm sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorităţi, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni”, se arată într-un comunicat al DSVSA Dâmboviţa. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi. 

În schimb, la câţiva kilometri distanţă, în judeţul Ialomiţa, 22 de localităţi au scăpat de pestă, iar restricţiile de pestă porcină au început să se ridice. Este vorba despre Dridu, Dridu Snagov, Patru Fraţi, Răduleşti, Maia, Adâncata, Jilavele, Slătioarele, Bărbuleşti, Coşereni, Sinteşti, Moldoveni, Borăneşti, Moviliţa, Biţina Pământeni, Biţina Ungureni, Fierbinţi Târg, Fierbinţii de Jos, Fierbinţii de Sus, Grecii de Jos, Andrăşeşti şi Orboieşti, informează adevarul.ro. Locuitorii pot cumpăra şi creşte porci, însă aceştia trebuie să provină din zone care să nu fi fost afectate de virusul ucigaş. 

«Am păstrat acest obicei de la bunici»

6 act 1 4col porci captura jpeg

Actorul Jull Niculae a tăiat porcul şi în acest an, după o tradiţie din familie. ”Pentru mine tăiatul porcului de Ignat e o tradiţie lăsată din tată-n fiu. Am participat încă din fragedă copilărie la acest ritual la care lua parte în primul rând familia. Considerat de unii o tradiţie păgână, tăiatul porcului în preajma Sărbătorilor de iarnă, reprezenta statutul unei familii si belşugul de peste an. Cu hambarul plin, cu cămara plină şi cu porcul la garniţă, iarna putea să vină. Am păstrat acest obicei si am sacrificat personal câţiva porci după toate regulile învăţate de la bunici şi părinţi”, spune prezentatorul de spectacole folclorice.

El spune că a făcut la final şi pomana porcului, aşa cum se cuvine. ”Prepar împreună cu soţia toate cele «porceşti» şi nimic nu este mai gustos ca bunătăţile făcute din porcul crescut în gospodărie. Carnea are un gust aparte, şoricul răscopt cu paie e delicios, iar carnea ţinută în untură e o nebunie gastronomică”, mai spune el. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net