Laserul de la Măgurele a atins cea mai mare putere din lume

laserul de la Măgurele-instalare laser-putere laser

Laserul de la Măgurele este cel mai important proiect științific al UE
Laserul de la Măgurele este testat din septembrie 2016

Laserul de la Măgurele un proiect care a pus România pe harta științifică a lumii a atins 10 PetaWatts, cea mai mare putere din lume. Proiectul a beneficiat de o finanţare de 311 mil. euro fonduri europene.

Laserul face parte dintr-o inițiativă științifică a UE, axată pe domeniul fizicii nucleare (ELI-NP) şi a fost construit la Măgurele, în cadrul Institutului pentru Fizică şi Inginerie Nucleară – Horia Hulubei (IFIN-HH). Sistemul, a cărui instalare în clădirea ELI-NP a început în septembrie 2016, s-a aflat în procedura de testare finală, atingându-se, în acest moment, puterea propusă de 10 PW, cea mai mare putere din lume.
Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics (ELI-NP) este cel mai mare proiect de cercetare din lume pe bază de laseri. Costul total al proiectului laserului de la Măgurele este de 356,2 milioane de euro.

Principalele echipamente de cercetare de la Măgurele sunt cei doi laseri de mare putere (10PW) și acceleratorul de electroni ca generator de fascicul gamma de mare intensitate. Există și probleme la instalația de la Măgurele! O componentă deosebit de importantă, instalarea sistemului de fascicul luminos Gamma, încredințată italienilor de la consorţiul european EuroGammaS (EGS) este blocată și se judecă în instanță. Sistemul Fascicul Gamma este adus pe platforma de la Măgurele, dar consorțiul nu a început încă instalarea, care ar fi trebuit să fie gata pe 31 octombrie 2018 deoarece nu are OK-ul specialiștilor.

Loading...

Citește și

  • Cel mai puternic laser din lume, cel de la Măgurele, a fost testat ieri la capacitatea de 3 PetaWatt (PW), iar sistemul a funcţionat foarte bine.

  • Cel mai puternic laser din lume, care se construieşte lângă Bucureşti, la Măgurele, a fost asamblat şi au început deja primele teste, a declarat pentru news.ro directorul proiectului, prof. Nicolae Zamfir.