La vârsta de 21 de ani, a inventat vinul de mure

Ultima actualizare:

    Ionel Burtea şi-a  convins tatăl, acum  trei ani, să pornească  afacerea cu mure  şi zmeură
Ionel Burtea şi-a convins tatăl, acum trei ani, să pornească afacerea cu mure şi zmeură

O familie din oraşul gorjean Ţicleni a pus pe picioare o afacere cu mure şi zmeură. Familia Burtea deţine o plantaţie care se întinde pe cinci hectare şi la îndemnul fiului lor, de numai 21 de ani, gorjenii au început să producă un vin unicat, din mure, care a ajuns deja pe rafturile marilor magazine.

În primăvara anului 2014, familia Burtea - tatăl şi fiul, student la Bucureşti – şi-au luat inima-n dinţi şi au pornit o afacere mai puţin întâlnită pe meleaguri gorjene.

simeon stalpnicul png

Au plantat pe un hectar de teren tufe de mure şi de zmeură. Investiţie deloc neglijabilă: 20.000 de euro. Dar treaba a mers mai bine decât s-au aşteptat, aşa că în nici doi ani s-au extins la cinci hectare.


    Primele 200 de sticle de vin  de mure s-au vândut ca  pâinea caldă în magazine
Primele 200 de sticle de vin de mure s-au vândut ca pâinea caldă în magazine

Murele familiei Burtea au ajuns de anul trecut pe rafturile supermarketurilor din Gorj. Producţia realizată în 2016 a fost de aproximativ două tone. „Tot ce am câştigat, s-a reinvestit. Din calculele făcute, în cel de-al patrulea sau al cincilea an se poate vorbi de o amortizare a investiţiei“, spune Ionel Burtea, 21 de ani, student la ASE. În afară de fructe, de la plantaţia lui Burtea pleacă şi dulceaţă aromată, dar şi un vin unic în România.Tânărul Ionel Burtea a venit cu ideea realizării unui vin din mure, unic în Româna, care a fost foarte bine primit pe piaţă. Sute de sticle au fost vândute, iar cererea este foarte mare în continuare. O sticlă costă 50 de lei. „Am realizat o cantitate mică de vin din mure, mai mult de test. Am găsit o reţetă tradiţională. Feed-back-ul a fost foarte pozitiv din partea clienţilor. Este un vin deosebit. Se foloseşte aceeaşi metodă ca la vinul din struguri, dar la mure fermentaţia durează mai mult, 45 de zile. Are un gust dulce-acrişor, cu un nivel al alcoolului de 12%. E nevoie de mare atenţie, pentru că partea de fermentare nu trebuie să intre în contact cu aerul. E nevoie de o temperatură constantă, de cel mult 24 de grade. Vinul a avut cel mai mare succes la doamne. Am vândut în jur de 200 de sticle, în mai puţin de o lună, iar în două luni vânzarea s-a dublat. Ne propunem ca 25% din producţia de mure din acest an să fie transformată în vin“, povesteşte Ionel.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Poliție Belgia jpg
image
image
image
image
image
image
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net